Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English


Δημήτρης Καρατζάς

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα αρχικά με τον Ιάκωβο Μπαναλόπουλο και στη συνέχεια με τον Βαγγέλη Μπουντούνη κοντά στον οποίο πήρε και το δίπλωμα του από το Ωδείο Athenaeum με τον βαθμό «Άριστα παμψηφεί». Μελέτησε επίσης θεωρητικά με τον Νάσο Χρονόπουλο, τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο και την Λιούντα Σγάρα.

Το 1991 μαζί με τους Θανάση Κουμεντέρη και Κώστα Ηλιάδη σχηματίζουν το κιθαριστικό τρίο «Πολύχορδο» με το οποίο βραβεύονται στον πρώτο διαγωνισμό μουσικής δωματίου της "Hellexpo" στην Θεσσαλονίκη και δίνουν συναυλίες στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ηχογραφούν επίσης για το Δεύτερο και το Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο Δημήτρης Καρατζάς έχει δώσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα διδάσκει, διασκευάζει και συνθέτει έργα για σόλο κιθάρα και κιθαριστικά σύνολα. Έχει συνθέσει επίσης έργα για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων. Το 1998 κερδίζει τον έπαινο στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό σύνθεσης για κιθάρα του Εθνικού Ωδείου με το έργο του «Παραλλαγές Εποχής».

Έργα του έχουν ερμηνευτεί από τους Χάρη Κανελλίδη, Αλέξανδρο Κάλκο, Ανδρέα Καρακατσάνη και άλλους ερμηνευτές καθώς και από την ορχήστρα από κιθάρες του Βαγγέλη Μπουντούνη. Η ενασχόληση του με την σύνθεση και την ερμηνεία, η προσέγγιση του σε διάφορα μουσικά ιδιώματα αλλά κυρίως η ανάγκη του για την εύρεση νέων τρόπων έκφρασης, τον οδηγούν και στον αυτοσχεδιασμό.

Από το 1988 είναι καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας και στο Δημοτικό Ωδείο Ιτέας.
 


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                      Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr