Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English

Εκδηλώσεις Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο

Στις 28 Δεκεμβρίου 2013, τα παιδιά και οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη πήγαν από σπίτι σε σπίτι και από μαγαζί σε μαγαζί και τραγούδησαν τα κάλαντα όπως έχει πλέον καθιερωθεί τα τελευταία 4 χρόνια.

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο 2013Τους στίχους των φετινών καλάντων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη έγραψε η κ. Ειρήνη Γοζαδίνου:

Βγήκαμε άλλη μια χρονιά στης Σίφνου μας κάθε γωνιά
την αγάπη σας ζητούμε μουσικοί για να γενούμε.

Λατρεύουμε τη μουσική το φλάουτο και το βιολί
το τραγούδι μας μαγεύει κι ο χορός μας ταξιδεύει.

Στο πιάνο είμαστε καλοί και στην κιθάρα ξακουστοί
με μεράκι πάμε όλοι στο Πετάλι κάθε σχόλη.

Έτος ευχόμαστε καλό μικροί μεγάλοι όλοι εδώ
να 'στε πάντα ευτυχισμένοι και μ' ελπίδα οπλισμένοι.

 

Απόψε θα παίξουμε κιθάρα... στη Σίφνο

Τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της, με τίτλο «Απόψε θα παίξουμε κιθάρα», οργάνωσε η τάξη κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη”, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 στο χώρο του Μουσικού εργαστηρίου στο Κάτω Πετάλι.

Απόψε θα παίξουμε κιθάρα... στη ΣίφνοΗ απόφαση για μια τέτοια συναυλία, χωρίς την παρουσία άλλων μουσικών οργάνων παρά μόνο της κιθάρας, πάρθηκε από κοινού από όλους του κιθαριστές του Μουσικού Εργαστηρίου προκειμένου να αναδειχθεί το πλούσιο ρεπερτόριο και οι δυνατότητες της κιθάρας καθώς και οι μοναδικές, συγκινητικές στιγμές που μπορεί να προσφέρει όταν βρίσκεται στα χέρια παιδιών που την αγαπούν πραγματικά.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλάμβανε σόλο εκτελέσεις διάφορων γνωστών μελωδιών, ενώ στο δεύτερο μέρος όλοι οι κιθαριστές του Μουσικού Εργαστηρίου συνέπραξαν με το δάσκαλό τους, Τάκη Γιαννόπουλο, σε έργα για δύο κιθάρες. Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλάμβανε κομμάτια από πολλές διαφορετικές μουσικές περιόδους, ξεκινώντας από προκλασικά (Tielman Susato) και κλείνοντας με τις αξέχαστες μελωδίες των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι.

Οι κιθαριστές κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα μοναδικό μουσικό θέαμα στο κοινό που παραβρέθηκε στη συναυλία, κάτι που φάνηκε ολοκάθαρα από το δυνατό χειροκρότημα που απέσπασαν στο σύνολό τους μετά το τέλος της εκδήλωσης. Η μουσική αυτή παράσταση ανέδειξε τόσο την συλλογική προσπάθεια, που γίνεται στο Μουσικό Εργαστήριο, όσο και την αγάπη του κόσμου για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αφού η συναυλία αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου που έσπευσε να την παρακολουθήσει.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2013 στη Σίφνο

Μεγαλούργησαν πάλι στις 21 Αυγούστου 2013 τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη στην εκδήλωση που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου, ύστερα από πρόσκληση της ΚΑ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Συνεπικουρούμενα, τα παιδιά, από τις δασκάλες τους, τη Δάφνη Τόκκα και την Ντένη Δέδε, έπαιξαν στο πιάνο και τα ξυλόφωνα κλασικά και σύγχρονα κομμάτια, χρωματίζοντας με μουσική τα ποιήματα του Λόρκα που διάβασε ο Γιώργος. Ο πολύ περιορισμένος, έτσι κι' αλλιώς, χώρος του μουσείου κατακλύστηκε ασφυκτικά από κόσμο, στη σκάλα και μέχρι κάτω στο "σοκάκι" του Κάστρου.

Ο σύλλογος "Φίλοι του Κάστρου" κέρασε τον κόσμο σιφνέϊκο μπισκοτάκι και ένα τσίπουρο, ενώ το προσωπικό του Μουσείου, η Μαρία και ο Απόστολος, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη ... διαχείριση του γεγονότος.

"Πάντα τέτοια" αλλά του χρόνου πρέπει να πάμε ή στην Ακρόπολη του Άγιου Ανδρέα ή σε άλλο ΑΝΟΙΚΤΟ αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου. Τα όποια προβλήματα δεν μπορεί να είναι άλυτα...

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Διπλή έκπληξη από το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου 2013

Διπλή ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν φέτος οι δύο μουσικές – και όχι μόνο – εκδηλώσεις του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη», που πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 28 Ιουνίου 2013 στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία.

Καλοκαιρινές συναυλίες Μουσικού εργαστηρίου Σίφνου 2013Στην πρώτη, μικρά και μεγάλα παιδιά παρουσίασαν τις προόδους τους στο μουσικό όργανο που μαθαίνουν: Φλάουτο, κιθάρα, βιολί και πιάνο. Προηγήθηκαν τα «πιτσιρίκια», παιδιά προσχολικής ηλικίας, που εισάγονται στον κόσμο της μουσικής με την μουσικοκινητική μέθοδο Όρφ και παίζοντας με τα ξυλόφωνα, αποδεικνύουν ότι με την κατάλληλη διδασκαλία και το πιο μικρό παιδί μπορεί να «επικοινωνήσει» με τον ρυθμό και τη μελωδία και να ενταχθεί σε ένα σύνολο. Το καινούργιο όμως αυτής της μέρας ήταν ασφαλώς η παρουσίαση των παιδιών που άρχισαν φέτος μπαλέτο, ενώ η παράσταση έκλεισε με την ομάδα εφήβων που κάνουν μοντέρνο χορό.

Κανένας πάντως δεν περίμενε αυτό που όλοι απολαύσαμε τη δεύτερη μέρα: Με τίτλο «ΣΙ(Φ)ΝΕΜΑ» μία σύνθετη παρουσίαση μουσικών κομματιών, σε διάφορα όργανα, που όμως ήταν μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο. Έτσι πριν κάθε παιδί παρουσιάσει το κομμάτι του, προηγείτο ένα μικρό βίντεο με σκηνές από τη σχετική, ξένη ή ελληνική, ταινία και την αφίσα – εξώφυλλο του DVD. Και στην έναρξη αυτού του προγράμματος τα πιτσιρίκια, ως «στρουμφάκια» αυτή τη φορά, παρουσίασαν ένα μουσικό σύνολο με ντέφια, ταμπούρλα ακόμα και τριγωνάκια. Τις εντυπώσεις «έκλεψε» όμως ασφαλώς η έναρξη του προγράμματος με εικονική απομίμηση των σημάτων της γνωστής αμερικάνικης κινηματογραφικής εταιρείας «Vox Muviton News» και της Φίνος Φίλμ σε συνδυασμό με τη λέξη Σίφνος. Η χορωδία των εφήβων και το φινάλε με τη χορωδία των ενηλίκων συμπεριλαμβάνονται επίσης στα «καινούργια» της βραδιάς.

Και οι δύο εκδηλώσεις δείξανε τον τεράστιο όγκο, τις εκατοντάδες εργατώρες, δουλειάς δασκάλων και μαθητών, που κρύβονται πίσω από την παράσταση.

Αν η αγαπημένη όλων Φραγκίσκη, μας βλέπει από εκεί που βρίσκεται, θα είναι σίγουρα πολύ ευχαριστημένη από τους καρπούς του σπόρου που εκείνη, με τη γνωστή επιμονή της, έσπειρε.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook εδώ και εδώ!

 

Απόψε θα παίξουμε πιάνο

Εκδήλωση με τίτλο «Απόψε θα παίξουμε πιάνο», οργάνωσε η τάξη πιάνου του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

Δεκατρία παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου – ένδεκα κορίτσια και δύο αγόρια – έπαιξαν με μεγάλη επιτυχία έργα πολλών μεγάλων συνθετών, με τη φροντίδα της δασκάλας τους Δάφνης Τόκκα, που μάλιστα συνέπραξε με μία μαθήτρια σε ένα έργο του Β. Α. Μότσαρτ «για τέσσερα χέρια».

Η μουσική αυτή παράσταση ανέδειξε τόσο την συλλογική πολιτιστική δουλειά, που γίνεται στο Εργαστήριο, όσο και κάποια – αρκετά – ταλέντα, που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα παιδιά και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που πλημμύρισε το Πολιτιστικό Κέντρο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Βασιλόπιτα στο Μουσικό Εργαστήρι ΣίφνουΒασιλόπιτα στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη», έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στο Κάτω Πετάλι στις 16 Φεβρουαρίου 2013.

Οι μικροί μαθητές και οι δάσκαλοί τους έπαιξαν μουσική για τους γονείς και τους φίλους του Μουσικού Εργαστηρίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Νέα μαθήματα στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Μάθημα της χορωδίας ενηλίκωνΑπό φέτος στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη», άρχισε να λειτουργεί χορωδία ενηλίκων, την οποία διδάσκει η Ντένη Δέδε. Η υπεύθυνη Μουσικών προγραμμάτων του Συνδέσμου κ. Τζουλέττα Καρόρη παρακολούθησε το μάθημα την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 και είδε τους μαθητές να συμμετέχουν με μεγάλο κέφι. Ήδη έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» που οργάνωσε ο Δήμος Σίφνου και καταχειροκροτήθηκαν!

Το πρόγραμμα του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» εμπλουτίστηκε από το Φθινόπωρο του 2013 με τάξεις μπαλέτου! Η υπεύθυνη Μουσικών προγραμμάτων του Συνδέσμου κ. Τζουλέττα Καρόρη παρακολούθησε το μάθημα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 και είχε την ευκαιρία να να χαρεί τον μεγάλο ενθουσιασμό 18 παιδιά που χωρίζονται σε δύο τάξεις. Διδάσκει η Αυγή Παναγιωτοπούλου.

 

Εκδηλώσεις Μουσικού Εργαστηρίου

 


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                   Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr