Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English

Μουσικά Εργαστήρια: ΣΙΦΝΟΣ

Με αποφάσεις του Δήμου Σίφνου και του Συνδέσμου, στο Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου έχει δοθεί το όνομα της μεγάλης μουσικοπαιδαγωγού και εκλεκτής Σιφνιάς Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου - Καρόρη, που το ίδρυσε πιλοτικά το 1996.

Με την απόλυτη οικονομική και ηθική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δημάρχου κ. Γιάννη Γεροντή και της τοπικής κοινωνίας, τα μαθήματα γίνονται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο, που έχει παραχωρηθεί από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Κάτω Πεταλιού και σε αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο Απολλωνίας που παραχωρείται από τον Διευθυντή κ. Βασίλη Σιμέλλη.

Η ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου έχει δώσει συναυλίες, εκτός από τη Σίφνο και στη Σαντορίνη, 1998, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, 2002, στη Κύθνο το 2003, στο Ωδείο "Εν Οργάνοις" στην Αθήνα, 2004.
Έχουν επανειλημμένα δοθεί συναυλίες στο νησί από διακεκριμένους μουσικούς, όπως τους Βαγγέλη Μπουντούνη, Μάρω Ραζή, Έλενα Παπανδρέου, Δόμνα Σαμίου, τη Χορωδία της Ελληνικής Τηλεόρασης με τον Αντώνη Κοντογεωργίου, κ.ά.

Επίσης τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου, με πρωτοβουλία τού Συνδέσμου, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν συναυλία της Παιδικής Συναυλίας της Βιέννης και άλλες μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Μουσικό Εργαστήρι συνεργάζεται στενά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε το κοινό πρόγραμμα με τους μαθητές του Εργαστηρίου ζωγραφικής και του καθηγητού τους ζωγράφου κ. Bryan Holdsworth, με θέμα τα ελληνικά παιδικά τραγούδια.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς παρουσιάστηκε στη συναυλία της χορωδίας του Μουσικού Εργαστηρίου και την έκθεση ζωγραφικής που την συνόδευε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Σημαντική είναι η δωρεά πιάνου με ουρά από τον κ. Γεώργιο Δραγώνα και η δωρεά της κλαβινόβας του διάσημου μουσικού και υποστηρικτή του Εργαστηρίου κ. Αργύρη Κουνάδη. Το Μουσικό Εργαστήρι διαθέτει και μουσική δισκοθήκη CD με τη συμβολή των Υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Με την ευγενική χορηγία του κ. Λεωνίδα Ευγενίδη κυκλοφόρησε το CD του Μουσικού Εργαστηρίου με τίτλο Χαρούμενες Νότες. Η μαθητική χορωδία ερμηνεύει έργα κλασικής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Στο Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου έχουν διδάξει ο Αλ. Κάλκος, ο Δημ. Καρατζάς και η Δήμ. Αντωνίου κλασική κιθάρα, η Αμ. Κουντούρη προπαιδεία, φλάουτο και ορχήστρα, η Μ. Στάμου πιάνο και προπαιδεία και η Λητώ Φλωράκη χορωδία, μουσικοκινητική, βιολί και προετοιμασία ΑΕΙ.

Σήμερα 67 παιδιά διδάσκονται πιάνο από τη Δάφνη Τόκκα, κλασική κιθάρα από τον Νικήτα Μιχαλόπουλο και τον Τάκη Γιαννόπουλο, βιολί από το Σπύρο Λεμπέση, βυζαντινή μουσική από την Ήρμα Παπαναστασίου και προπαιδεία και χορό από τη Θένια Αντωνιάδου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχει αναλάβει η Ειρήνη Γοζαδίνου.

 

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2018 στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» πραγματοποίησε την καθιερωμένη γιορτη για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές που συμμετείχαν στη χορωδία και την ορχήστρα του Εργαστηρίου που γύρισε τους οικισμούς του νησιού σκορπώντας μουσικές ευχές στο σιφναίικο σκοπό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2018 στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Τη γιορτή παρακολούθησαν όλοι οι γονείς και μαθητές του Εργαστηρίου καθώς και οι φίλοι της μουσικής που παρακολουθούν πάντα με ενδιαφέρον τη δράση μας. Παρόντες φυσικά και οι δάσκαλοι του Εργαστηρίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία των μαθητών της τάξης του πιάνου, της κιθάρας και του παραδοσιακού βιουλιου, όπου ακούστηκαν έργα των F.Carulli, Th.Oesten, F.Kuhlau, L.van Bethoveen Μ.Χατζιδακι και άλλων.

 

To Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στη συναυλία της Καλλιόπης Βέττα

Στις 20 Ιανουαρίου 2018 η Χορωδία Ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» και η παιδική χορωδία του Μουσικού Εργαστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Ήρμας Παπαναστασίου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μουσική εκδήλωση ''Μελοποιημένη Ποίηση Ελληνίδων Ποιητριών με την Καλλιόπη Βέττα''!

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία. Την ενορχήστρωση, τη μουσική επιμέλεια και το πιάνο είχε αναλάβει o καταξιωμένος Γ. Ιωάννου, ενώ το βιολί βρισκόταν στα χέρια του δεξιοτέχνη Κ. Γκουβέντα

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλώση στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook.
photo credits: Giannis Kontos Photography

 

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου

Το Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» έκλεισε το 2017 με μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις!

Φιλανθρωπική εκδήλωση στα ΦυρόγειαΣτις 10 Δεκεμβρίου 2017, βάζοντας ένα λιθαράκι στην υποστήριξη των πληγέντων της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, η Χορωδία Ενηλίκων του Εργαστηρίου και η Παιδική Χορωδία Μουσικού Εργαστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Σίφνου Το Σμάρι στην Ιερά Μονή Φυρογείων. Οι χορωδίες ερμήνευσαν a capella χριστουγεννιάτικους ύμνους του 15ου και 16ου αιώνα σε λατινικό και ελληνικό στίχο υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Ήρμας Παπαναστασίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλώση στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook. photo credits: Giannis Kontos Photography

Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, η Χορωδία Ενηλίκων του Εργαστηρίου και η Παιδική Χορωδία Μουσικού Εργαστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου συμμετείχαν στην φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Απολλωνία. Μικροί και μεγάλοι ερμήνευσαν a capella χριστουγεννιάτικους ύμνους του 15ου και 16ου αιώνα σε λατινικό και ελληνικό στίχο υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Ήρμας Παπαναστασίου. Στο τέλος τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση τα φετινά κάλαντα του Εργαστηρίου μας σε στίχους Ειρήνης Γοζαδίνου με τη συνοδεία του βιολιού του Σπύρου Λεμπέση!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλώση στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook. photo credits: Giannis Kontos Photography

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου 2017 μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους της Σίφνου. Περισσότεροι από 20 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» πλημμύρισαν τα σοκάκια των οικισμών του νησιού τραγουδώντας με κιθάρες, βιολιά, φλογέρες και κρουστά τα κάλαντα του Εραστηρίου στον παραδοσιακό σιφναίικο σκοπό! Τους στίχους έγραψε η Ειρήνη Γοζαδίνου. Την ορχήστρα και χορωδία συνόδευσαν οι 5 δάσκαλοι του εργαστηρίου.

ΚάλανταΤα κάλαντα του 2018

Έχουμε γίνει πια θεσμός, πάει ο χρόνος ο παλιός,
εμεις εδώ θα καλαντουμε άλλη μια χρονιά θα βγούμε.

Το Μουσικό είμαστε Σχολειό, μας ξέρετε όλοι πια θαρρώ,
πέντε χρόνια σας τα λέμε, την αγάπη σας τη θεμε.

Σε τέτοιες μαύρες εποχές, με θλίψη, πόνο, ταραχές
η ψυχή σας να γεμίζει, νότες, χρώματα ν' ανθίζει.

Να είστε πάντοτε καλά μ' ελευθερία στα πανιά
καπετάνιο την αγάπη, πρίμα όλα στο κατάρτι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook και video στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook.

 

Θερινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» 2017

Με την καθιερωμένη πια, εδώ και πολλά χρόνια, επιτυχία και κοσμοσυρροή παρουσιάστηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» η καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη».

Τριανταένα παιδιά έπαιξαν στο πιάνο και την κιθάρα τα έργα που είχαν διδαχτεί – από την Δάφνη Τόκκα στο πιάνο και τον Τάκη Γιαννόπουλο στην κιθάρα - και προετοιμάσει όλο το χρόνο. Από απλά κομμάτια του ενός λεπτού από τα πολύ μικρά – και αρχάρια – παιδιά μέχρι ολοκληρωμένα κλασικά έργα μεγάλων διεθνών μουσουργών από μεγαλύτερα παιδιά – αγόρια και κοπέλες - με πολύχρονη και συστηματική σπουδή. Ακόμα οκτώ πολύ μικρά παιδιά παρουσίασαν ένα μουσικοκινητικό δρώμενο με τίτλο «Οι κλοουνάτοι», σε επιμέλεια Θένιας Αντωνιάδου, ενώ με την καθοδήγηση της ίδιας η μαθήτρια Έλλη Καλογήρου χόρεψε σε ρυθμούς κλασσικού μπαλέτου. Την εκδήλωση έκλεισε η μικτή χορωδία παιδιών και ενηλίκων με παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία του Σπύρου Λεμπέση στο παραδοσιακό (σιφνέικο) βιολί, υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της Ήρμας Παπαναστασίου.

Την αίθουσα της συναυλίας κοσμούσαν έργα ζωγραφικής από τη δουλειά των προχωρημένων μαθητών μουσικών οργάνων, που παρακολούθησαν τα σεμινάρια "Η Ζωγραφική της Μουσικής" με δασκάλες τη Μαρία Τζιροζίδου και την Δάφνη Τόκκα. Σ' αυτή την έκθεση μπορούσε κανείς να δει ολοκληρωμένο τον τρόπο με τον οποίο το εργαστήρι επεξεργάστηκε μουσικούς όρους, όπως το κρεσέντο, το ντιμινουέντο και έννοιες όπως οι χρωματικές διαβαθμίσεις από το καθαρό χρώμα στο γκρι, ο ρυθμός της μουσικής και της ζωγραφικής, η ηχητική χροιά ενός οργάνου και η υφή του ζωγραφικού καμβά κτλ. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αναλύοντας τη λεγόμενη "ατμόσφαιρα" του μουσικού έργου σε βασικές έννοιες, ανακάλυψαν τις σχέσεις μουσικής - ζωγραφικής. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εμπλουτίσουν τη μουσική και εικαστική τους ευαισθησία χρησιμοποιώντας δομές και έννοιες και από τις δύο τέχνες.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της αίθουσας, έκθεση έργων ζωγραφικής των παιδιών, αφορούσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποίησε η Ειρήνη Γοζαδίνου, υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη και Μουσική». Όταν η τέχνη της μουσικής συναντάει την ίδια τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το θέατρο και το χορό σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ανακάλυψη και στην δημιουργία. Επρόκειτο για δύο προγράμματα «Τα μουσικά παιχνίδια με τις τέχνες», ένα μηνιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 χρονών με σκοπό την πρώτη επαφή της ομάδας με το σύνολο των τεχνών σε συνδυασμό με την τέχνη της μουσικής και το «Η μουσική συναντάει την τέχνη σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο», ένα, επίσης μηνιαίο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-10 χρονών με σκοπό τη βιωματική ανασκόπηση στην ιστορία της τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια στο μοντερνισμό σε συνδυασμό με την τέχνη της μουσικής αλλά και το σύνολο των τεχνών.

Με περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίας στο νησί, το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας της Σίφνου!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου 2017, οι μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα υψηλής ποιότητας σεμινάριο από τον διακεκριμένο σολίστ κιθάρας και παιδαγωγό Δημήτρη Κουρζάκη.

Ο Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΣίφνουΗ επίσκεψη του Δημήτρη Κουρζάκη στο νησί της Σίφνου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων του συνδέσμου «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας» για τον περαιτέρω εμπλουτισμό του ήδη υψηλού παρεχόμενου επιπέδου σπουδών στα μουσικά εργαστήρια που εποπτεύει.

Οι μαθητές της κιθάρας χωρίστηκαν από τον δάσκαλό τους Τάκη Γιαννόπουλο σε 3 τάξεις σύμφωνα με την ηλικία τους, ώστε η διδασκαλία να γίνει πιο προσιτή και να εξατομικευτεί στις ανάγκες κάθε κατηγορίας σπουδαστών. Έτσι, δόθηκε ένα σεμινάριο για τους μαθητές 6-12 ετών, ένα για τους μαθητές 13-18 ετών και ένα για τους ενήλικες σπουδαστές κιθάρας της Σίφνου. Σε αυτές τις τρεις ενότητες, ο Δημήτρης Κουρζάκης ασχολήθηκε τόσο με στοιχεία τεχνικής του οργάνου, όσο και με ερμηνευτικά σχόλια ανάλογα με την περίοδο γραφής των έργων που ερμήνευε ο κάθε μαθητής.

Οι μαθητές έφυγαν από το σεμινάριο κατενθουσιασμένοι, γεμάτοι νέες γνώσεις, έτοιμοι να πειραματιστούν με όλα αυτά που συζητήθηκαν στη διάρκεια του μαθήματος!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 μαθητές, γονείς και φίλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη” μαζεύτηκαν στο χώρο του Μουσικού Εργαστηρίου στο Κάτω Πετάλι, προκειμένου να κόψουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Εργαστηρίου.

Πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Μουσικό Εργαστήρι ΣίφνουΗ εκδήλωση ξεκίνησε με απονομή αναμνηστικών δώρων στους μαθητές που συμμετείχαν στην ορχήστρα και την χορωδία των Καλάντων, καθώς και στη στιχουργό αυτών, κα. Ειρήνη Γοζαδίνου. Τα Κάλαντα τραγουδήθηκαν στους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού καθώς και στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Σίφνου, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία με τους μαθητές κιθάρας, πιάνου και παραδοσιακού βιολιού του Μουσικού Εργαστηρίου, όπου ακούσθηκαν μεταξύ άλλων έργα των J. Haydn, J. Strauss, M. Clementi, A. Vivaldi, P. Tchaikovsky, F. Kuhlau και Μ. Χατζιδάκι. Αξίζει να σημειωθεί πως στην συναυλία έλαβε μέρος και μια μικρή κιθαρίστρια από το Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου, στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών εργαστηρίων.

Με το πέρας της συναυλίας, οι δάσκαλοι Δάφνη Τόκκα, Τάκης Γιαννόπουλος, Σπύρος Λεμπέσης, Ήρμα Παπαναστασίου και Θένια Αντωνιάδου έκοψαν την πίτα με το φλουρί φέτος να καταλήγει σε μια μικρή πιανίστρια, μαθήτρια της Δάφνης Τόκκα.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ δασκάλων και παρευρισκόμενων, με την βραδιά να κλείνει με την ευχή να τα ξαναπούμε το συντομότερο δυνατό στην επόμενη εκδήλωση του Μουσικού Εργαστηρίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν 13 παιδιά από το Μουσικό Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» που ταξίδεψαν στην Αθήνα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 για να παρακολουθήσουν τη παράσταση της περίφημης όπερας «Τραβιάτα» του Giuseppe Verdi της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την ομάδα συνόδευσαν η δασκάλα του πιάνου Δάφνη Τόκκα και ο δάσκαλος της κιθάρας Τάκης Γιαννόπουλος.

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στο Μέγαρο ΜουσικήςΜε τη φροντίδα του διακεκριμένου σολίστ κοντραμπάσου Βασίλη Παπαβασιλείου και την ενθουσιώδη υποδοχή και ξενάγηση της κυρίας Αγγελοπούλου, Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι μαθητές, οι συνοδοί και οι δάσκαλοί τους γνώρισαν το Μέγαρο Μουσικής, την ιστορία και τις δραστηριότητες του, επισκέφτηκαν τα παρασκήνια, στάθηκαν επάνω στη σκηνή και επεξεργάστηκαν τα σκηνικά που ήταν έτοιμα για τη παράσταση, πήραν μια ιδέα από το μέγεθος του τεχνολογικού εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται να κινητοποιηθεί για τις ανάγκες της. Επισκέφτηκαν επίσης τα καμαρίνια όπου γίνονται όλες οι προετοιμασίες όσων παίρνουν μέρος στις παραστάσεις, το μακιγιάζ, τα κουστούμια, οι πρόβες, κλπ. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τα παιδιά – παρόλη τη κούραση του ταξιδιού και τη μακριά διάρκεια της παράστασης - την παρακολούθησαν μέχρι το τέλος. Δημιουργήθηκαν έτσι οι πρώτες πολύτιμες εντυπώσεις από τη γνωριμία τους με αυτό το είδος της καλλιτεχνικής έκφρασης και μια ακόμη ψηφίδα στην απόκτηση γνώσεων από τον ευρύτερο χώρο της "κλασσικής" μουσικής.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2016

Μία πανέμορφη βραδιά έζησαν την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» οι γονείς και οι φίλοι των μαθητριών και μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη».

Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2016Επρόκειτο για τη Καλοκαιρινή Συναυλία, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες του πιάνου και της κιθάρας αλλά και το Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής και η Χορωδία Ενηλίκων έδειξαν «τι έμαθαν και τι μπορούν» ύστερα από ένα ακόμα χρόνο. Ένα ακόμα δύσκολο χειμώνα, τον 20ο στην ιστορία του Εργαστηρίου, όπως επισήμανε η δασκάλα του πιάνου Δάφνη Τόκκα στην έναρξη της εκδήλωσης, η οποία τόνισε το γεγονός ότι το Μουσικό Εργαστήρι έχει εδραιωθεί στη σιφναίικη κοινωνία, η οποία το αγκαλιάζει και το στηρίζει.

Η Σμαράγδα Αναστασιάδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πρώτο από τα 7 «παιδιά» του Συνδέσμου, (τα εφτά Μουσικά Εργαστήρια του) εξήρε το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο της εκπαιδευτικής δουλειάς που γίνεται στη Σίφνο. Ειδικότερα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», όπου το χειμώνα που πέρασε εκλεκτοί μουσικοί, ο καθένας με το δικό του πρόγραμμα και τρόπο έφεραν το κοινό τους σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής με την υποστήριξη μιας σημαντικής χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2016Ακολούθησε η συναυλία με θέμα "Μουσικές του κόσμου". Οι μαθητές του Εργαστηρίου μας ταξίδεψαν από την Αφρική ως τη Ρωσία και από το Πουέρτο Ρίκο ως τη Τουρκία ενώ ταυτόχρονα φωτογραφίες και μικρά κείμενα έδιναν πληροφορίες για τα μουσικά έργα και τους συνθέτες. Η συναυλία άρχισε με τα συμπαθέστατα «νηπιαγωγάκια» της μουσικοκινητικής αγωγής και συνεχίστηκε με εναλλασσόμενο πρόγραμμα μαθητών και μαθητριών πιάνου και κιθάρας από «πρωτόμπαρκους» αρχάριους μικρούς μαθητές μέχρι «φτασμένους» πιανίστες, πιανίστριες και κιθαρίστες. Το πρόγραμμα έκλεισε η Χορωδία Ενηλίκων με τρία παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια.

Υψηλή ποιότητα, καλλιτεχνική ευαισθησία και πολλή δουλειά ήταν «πίσω» από όλο αυτό το πρόγραμμα και αυτό αναγνωρίστηκε και καταχειροκτροτήθηκε από το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Επίσκεψη του Μουσικού Eργαστηρίου Σίφνου στη Σαντορίνη και
Καιλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης

Καιλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου ΣαντορίνηςΤο Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016, τρεις μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» είχαν την τύχη να επισκεφτούν μαζί με τον δάσκαλό τους, Τάκη Γιαννόπουλο, το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης προκειμένου να συμπράξουν με τα παιδιά του τοπικού Μουσικού Εργαστηρίου στην καλοκαιρινή τους συναυλία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση της κ. Ματίνας Κοτσιφού, δασκάλας του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης, η οποία και επιμελήθηκε όλη την καλοκαιρινή παράσταση. Οι μικροί μαθητές των δύο εργαστηρίων είχαν δουλέψει για αρκετό καιρό με την βοήθεια των δασκάλων τους ένα μικρό ρεπερτόριο, και όταν πια βρέθηκαν όλοι μαζί, άρχισαν οι πρόβες... Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από την σύμπραξη αυτή, και συνεπώς το αποτέλεσμα δεν μπορούσε παρά να είναι ενθουσιώδες.

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου 2016 δόθηκε η καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Eργαστηρίου Σαντορίνης στο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου Φηρών, την οποία έσπευσαν να παρακολουθήσουν οι γονείς των μαθητών και οι φίλοι του Εργαστηρίου.

Στο τέλος τα παράστασης, και αφού δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές κιθάρας από τη Σίφνο, διοργανώθηκε μικρό παζάρι με τοπικά προϊόντα και μικρά δώρα, για την ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλουν τα Μουσικά Εργαστήρια ως ένας φάρος πολιτισμού σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Στις 21-22 Μαΐου 2016 ο διεθνούς φήμης σολίστ και παιδαγωγός Δημήτρης Κουρζάκης επισκέφτηκε το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» στο Κάτω Πετάλι με σκοπό να παραδώσει ένα υψηλής ποιότητας σεμινάριο κλασικής κιθάρας στους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου.

Το σεμινάριο χωρίστηκε σε 2 μεγάλες ενότητες: η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και η δεύτερη την Κυριακή.

Ο Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι ΣίφνουΣτην πρώτη ενότητα, ασχοληθήκαμε με το θεμελιώδες ερώτημα «Τι είναι κλασική μουσική;». Ο κ. Κουρζάκης, ξεκινώντας με ερωτήσεις προς τα παιδιά για τα ακούσματά τους, παρουσίασε τις 5 μεγάλες χρονικές περιόδους, τα μουσικά έργα των οποίων αποτελούν το μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου ενός κλασικού κιθαρίστα. Αρχίζοντας λοιπόν από την Αναγέννηση και προχωρώντας σταδιακά προς τη Μπαρόκ εποχή, τον Κλασικισμό, τον Ρομαντισμό και τη Σύγχρονη εποχή, ανέλυσε τα μορφολογικά στοιχεία ενός έργου ανάλογα με την εποχή στην οποία γράφτηκε. Μάλιστα, έκανε ένα επιμορφωτικό παιχνίδι με τα παιδιά, όπου τους έπαιζε έργα με την κιθάρα του και τα καλούσε να ανακαλύψουν μόνα τους σε ποια περίοδο ανήκουν σύμφωνα με όσα τους είχε πει νωρίτερα. Στο τέλος της πρώτης αυτής συνάντησης, ερμήνευσε ένα σύγχρονο έργο και όλοι μαζί, δάσκαλοι και μαθητές, προσπάθησαν να βρουν την ιστορία που ήθελε να πει.

Η δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου ήταν τεχνικής φύσεως, καθώς ο κ. Κουρζάκης παρέδωσε ένα ανοιχτό μάθημα κιθάρας, όπου κάθε παιδί αφού παρουσίαζε το έργο του, άκουγε τις πολύτιμες συμβουλές του για βελτιστοποίηση της τεχνικής του αλλά και της ερμηνείας του. Στο μάθημα αυτό παρουσίασαν τα έργα τους ένας - ένας όλοι οι μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου.

Στο τέλος, όλοι έμειναν χαρούμενοι από αυτό το κιθαριστικό Σαββατοκύριακο και ευχαρίστησαν τον κ. Κουρζάκη για την παρουσία του στο νησί.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική» στη Σίφνο

Στις 14 Μαΐου 2016 οι Σιφνιοί φίλοι της μουσικής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναυλία με τίτλο «Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική»! Η συναυλία ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στην Αυλή του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου, Αρτεμώνα, αλλά λόγω της βροχής φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν με τη μουσική» στη ΣίφνοΤο εξαιρετικό τετραμελές μουσικό σύνολο απαρτιζόταν από καθηγητές και σπουδαστές της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, που ιδρύθηκε στην ΕΡΤ πριν 18 χρόνια και τα τελευταία 2 χρόνια τέλει υπό την αιγίδα της Ιερης Αρχιεπισκοπης Αθηνών! Η Νίνα Πατρικίδου (βιολί), ο Ηλίας Μπάρμπας (φλάουτο), η Κατερίνα Λιουδάκη (κλαρινέτο) και ο Ανδρέας Ανθόπουλος (φαγκότο) ερμήνευσαν έργα W.A.Mozart, Esprit Chedeville, G-B. Cirri, Georges Bizet, S. Rachmaninoff, Keith Amos και Sam Raphling. Από τη συναυλία δεν έλειψαν οι δάσκαλοι και οι φίλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη”.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Μουσική δωματίου στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου - 1ο μέρος

Στις 5-6 Μαΐου 2016 η φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» επισκέφτηκε το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη». Σε συνεργασία με τους δασκάλους της κιθάρας και του πιάνου του Μουσικού Εργαστηρίου, Δάφνη Τόκα και Τάκη Γιαννόπουλο, επιλέχθηκαν για τον κάθε μαθητή κιθάρας και πιάνου ένα έργο μουσικής δωματίου για φλάουτο και πιάνο ή για φλάουτο και κιθάρα, ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή. Οι μαθητές του Εργαστηρίου μελέτησαν την παρτιτούρα του έργου με τη βοήθεια των δασκάλων τους και έπαιξαν μαζί με την Αμαλία Κουντούρη το κομμάτι που είχαν προετοιμάσει. Η πρόβα ήταν ανοιχτή για τους μαθητές που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τα κομμάτια των συμμαθητών τους κι έκαναν παρατηρήσεις πάνω σε αυτά.

Μέσα από το σεμινάριο αυτό δόθηκαν κίνητρα στα παιδιά να μελετήσουν παραπάνω, για να συνοδεύσουν ένα μελωδικό όργανο. Επίσης οι μαθητές παίζοντας μαζί με έναν επαγγελματία μουσικό, αντιλήφθηκαν καλύτερα την φόρμα και την ψυχοκίνηση του κομματιού και εξασκήθηκαν να συνεργάζονται με κάποιον άλλο μουσικό.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σίφνο

 Στις 16 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Στυλιανού Πρόκου στην Απολλωνία Σίφνου, η συγγραφέας και μουσικός Μαριβίτα Γραμματικάκη παρουσίασε το σεμινάριο για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι» Οι συμμετέχοντες μέσα από τις εικόνες του παραμυθιού ανίχνευσαν τη δυνατότητα να βγάλουν στην επιφάνεια το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας...

Στις 17 Απριλίου 2016 στο Μουσικό Εργαστήρι «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» στο Κάτω Πετάλι Σίφνου η Μαριβίτα Γραμματικάκη πραγματοποίησε εργαστήρι μουσικού παραμυθιού με τίτλο «Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί» για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Μέσα από τα παραμύθια συνδύασε το παιχνίδι, την κίνηση και τη μουσική!

η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σίφνο

Στις 18-19 Απριλίου 2016 το Δημοτικό Σχοελίου Σίφνου φιλοξένησε τη Μαριβίτα Γραμματικάκη. Τα παιδιά του σχολείου χωρίστηκαν σε τρία τμήματα και είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα παραμύθι ανάλογο με την ηλικία τους και να φτιάξουν το δικό τους μουσικό παραμύθι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την χαρισματική αφηγήτρια, αλλά κι εκείνη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη θερμή φιλοεξνία τους!

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: από το «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι» και από την «Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»!

 

«Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού»
Εισήγηση του μουσικού Διονύση Μαλλούχου στη Σίφνο

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Στ. Πρόκου στην Απολλωνία της Σίφνου ο μουσικός Διονύσης Μαλλούχος μίλησε με θέμα «Η επίδραση της μουσικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του παιδιού».

Διονύσης Μαλλούχος στη ΣίφνοΟ ομιλητής, αντλώντας στοιχεία από πλήθος επιστημονικές έρευνες και χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό, κατέδειξε τη θετική επίδραση που έχει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται σε μικρή ηλικία. Τα οφέλη αφορούν στην πνευματική και συναισθηματική του ευφυία, στην αντιληπτική του ικανότητα, στην ανάπτυξη της δημιουργικής του φαντασίας και στην τόνωση της αυτοεκτίμησης του. Μετά το τέλος ομιλίας ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση δήλωσαν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να υπάρξουν και άλλες τέτοιες παρουσιάσεις θεμάτων, που αγγίζουν την παιδική ηλικία και τα προβλήματα της.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο»
Eισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη Σίφνο

Το Σάββατο 23 Γενάρη 2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Πρόκου στην Απολλωνία της Σίφνου η εκδήλωση με τίτλο "Από το κοντσέρτο... στο Μπάμπη Τσέρτο". Οι δύο εισηγητές Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα έκαναν μία ιστορική αναδρομή και ταυτόχρονα μία βιωματική προσέγγιση στην εμπειρία της μουσικής ακρόασης. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με οπτικοακουστικό υλικό καθώς και με μουσικά "παιχνίδια" με τη συμμετοχή του κοινού.

Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο στη ΣίφνοΤην Κυριακή 24 Γενάρη 2016, στο χώρο του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη στο Κάτω Πετάλι, οι δύο εισηγητές οργάνωσαν και πάλι μουσικά παιχνίδια για τα μικρότερα παιδιά του Εργαστηρίου, εξάπτοντας τη φαντασία τους και συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τη δημιουργικότητα. Συμμετείχαν 10 παιδιά και ο εξαιρετικός χειρισμός από τους δύο μουσικούς-δασκάλους παιδιών με πολύ διαφορετική προσωπικότητα και συμπεριφορά αποκάλυψε σε όλους πώς η μουσική μπορεί να εμπνεύσει τη φαντασία και τη συλλογικότητα των παιδιών.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Χριστούγεννα με το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη” το Σάββατο 12, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου καθώς και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 βγήκαν στα κάλαντα! Τα κάλαντα του εργαστηρίου, τα οποία απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια, συνέθεσε η κ. Ειρήνη Γοζαδίνου και είναι τα εξής:

χορωδία ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου υπό τη διεύθυνση της κ. Ήρμας ΠαπαναστασίουΣκορπά το Μουσικό Σχολειό στης Σίφνου μας κάθε χωριό
νότες για καλοτυχία να’ χετε όλοι ευτυχία.

Στα 20 φτάσαμε εδά και αν μας παν όλα καλά
στα 100 επιθυμούμε κάλαντα ξανά να πούμε.

 Ζούμε σε μαύρες εποχές με αγωνία, ταραχές
μια ευχή θα πούμε μόνο ν’ απαλύνουμε τον πόνο.

Έρχεται η νέα η χρονιά και εμείς ευχόμαστε χαρά
στις ψυχές σας η γαλήνη πάντα μια φωλιά να στήνει.

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2015 η χορωδία ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου υπό τη διεύθυνση της κ. Ήρμας Παπαναστασίου τραγούδησε παραδοσιακά κάλαντα στο άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου από το δήμαρχο Σίφνου.

Τέλος, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου διοργάνωσε χριστουγεννιάτικο παζάρι στη Χριστουγεννιάτικη γωνιά στο κέντρο της Απολλωνίας.

 

«Ανακαλύπτοντας τα κυκλαδικά ειδώλια» στη Σίφνο

Στις 24 Νοεμβρίου 2015 το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη-Ψαχαροπούλου Καρρόρη» είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό γεγονός.

«Ανακαλύπτοντας τα κυκλαδικά ειδώλια» στη ΣίφνοΗ Ειρήνη Γοζαδίνου, εκπαιδευόμενη ερμηνεύτρια στο σεμινάριο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου με τίτλο «Εκπαίδευση στα Μουσεία», σχεδίασε, οργάνωσε και πραγματοποίησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τα κυκλαδικά ειδώλια». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνθηκε σε μαθητές Γ’ Δημοτικού του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου. Μέσα από συμμετοχικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διάλογο με τα παιδιά, είχε στόχο να γνωρίσουν μία συλλογή από κυκλαδικά ειδώλια και να τα συνδέσουν με τη μουσική. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε διάρκεια 90’ και προσφέρθηκε δωρεάν στους συμμετέχοντες μαθητές.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για τη φιλοξενία και εξέφρασε την ελπίδα για περισσότερες συνεργασίες στο μέλλον.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Καλοκαιρινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2015

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» … δεν πέφτει καρφίτσα. Το αδιαχώρητο! Αιτία: Τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» παρουσιάζουν την καλοκαιρινή συναυλία τους. Και είναι εκεί, στο ακροατήριο, οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες, οι φίλοι και οι συμμαθητές και συμμαθήτριες από το σχολείο, οι …κολλητοί τους για να τα καμαρώσουν, να τα χειροκροτήσουν, να κάνουν …εξέδρα!

Καλοκαιρινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2015Το πρόγραμμα πλούσιο και πολύωρο: Για … ορεκτικό μια «Βουτιά στο Βυθό» από τα μικρά της Ομάδας Μουσικοκινητικής Αγωγής. Ακολουθούν 35 εμφανίσεις μικρών και πιο μεγάλων παιδιών που εναλλάσσονται στο πιάνο, στην κιθάρα, στα ξυλόφωνα. Παίζουν μικρά κομμάτια για αρχάριους αλλά και μεγαλύτερα και πιο δύσκολα για τα προχωρημένα παιδιά, που χρόνια τώρα κοινωνούν των … αχράντων μυστηρίων της μουσικής. Μικροί και μεγάλες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Το αποτέλεσμα ενθουσιάζει το ακροατήριο, που δεν κουράζεται, να χειροκροτεί και να … αλληλοσυγχαίρεται για την απόδοση των παιδιών, των εγγονών, των φίλων.

Το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη»  έχει γίνει, μετά από μία, σχεδόν, εικοσαετία, «σαρξ εκ της σαρκός» της σιφναίικης κοινωνίας, που το έχει αγκαλιάσει και το στηρίζει με κάθε τρόπο. Τα παιδιά της Σίφνου αλλά και οι γονείς τους, είπαν στις 27 Ιουνίου ένα έμπρακτο μεγάλο ευχαριστώ στις δασκάλες και τους δασκάλους που με αυταπάρνηση και πολύ κόπο ήρθαν και φέτος, όλο το χειμώνα, με φουρτούνες και μπονάτσες για να στελεχώσουν το Εργαστήρι!

 

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Σίφνο 2014Στις 28 Δεκεμβρίου 2014, τα παιδιά και οι δάσκαλοι του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη πήγαν από σπίτι σε σπίτι και από μαγαζί σε μαγαζί και τραγούδησαν τα κάλαντα όπως έχει πλέον καθιερωθεί τα τελευταία 5 χρόνια.

Τους στίχους των φετινών καλάντων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη έγραψε η κ. Ειρήνη Γοζαδίνου:

Άι μας άλλη μια χρονιά, με γέλιο, κέφι στα πανιά
Όπως πέρυσι και φέτος, ήρθαμε το νέο έτος.

Παρόν το Μουσικό Σχολειό, φήνει το έτος το παλιό
κι εύχεται στο παρά πέντε, ευτυχές το δεκαπέντε.

Ο δρόμος μας η μουσική, είμαστε όλοι μας εκεί
Τ’ άστρο της ακολουθούμε, στην καρδιά μας το κρατούμε.

Σας δίνουμε χίλιες ευχές, γαλήνη να’ χουν οι ψυχές
Στις καρδιές να ανθούν λουλούδια, κεντημένα με τραγούδια.

 

Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2014

Στην αίθουσα του Ιδρύματος Στ. Πρόκου, πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014, στην Απολλωνία Σίφνου, η γιορτή του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» επί τη λήξει των μαθημάτων της χρονιάς 2013-2014.

Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου 2014Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, συγγενείς και φίλους που ήρθαν να καμαρώσουν τα παιδιά, τα εγγόνια, τους φίλους τους και ν’ ακούσουν τις μελωδίες που αυτά, ένα ολόκληρο χρόνο μάθαιναν. Η κ. Σμαράγδα Αναστασιάδη, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους παρισταμένους όπως επίσης τους ενημέρωσε για τις επικείμενες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Μέρες Μουσικής, Μέρες Κιθάρας».

Η γιορτή κράτησε δύο ολόκληρες ώρες. Πρώτα εμφανίστηκαν παιδιά της ομάδας του μπαλέτου που χόρεψαν υπό την καθοδήγηση της κ Αυγής Παναγιωτοπούλου. Στη συνέχεια παιδιά διαφόρων ηλικιών εμφανίστηκαν και έπαιξαν πιάνο βιολί, κιθάρα, φλάουτο και φλογέρα, πάντοτε υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Δάφνης Τόκα, Παντελή Αγιουτάντη, Τάκη Γιαννόπουλου και Αυγής Παναγιωτοπούλου, αντίστοιχα. Τέλος παιδιά στα ξυλόφωνα και η χορωδία ενηλίκων υπό την καθοδήγηση της κ Ντένης Δέδε έκλεισε την όμορφη αυτή γιορτή, και εισέπραξε το δυνατό χειροκρότημα των παρισταμένων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Σεμινάριο Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου με τον Αλέξανδρο Κάλκο

Στις 25 Απριλίου 2014, ο Αλέξανδρος Κάλκος, ο πρώτος δάσκαλος κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου "Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη" για μια σειρά 11 συναπτών ετών, παραχώρησε ένα μικρό σεμινάριο κιθάρας στους προχωρημένους μαθητές στο χώρο του Μουσικού Εργαστηρίου στο Κάτω Πετάλι.

Στο σεμινάριο αυτό μετείχαν ενεργά 6 μαθητές οι οποίοι παρουσίασαν από 2 έργα ενώπιον των υπολοίπων που παρακολούθησαν το σεμινάριο. Ο Αλέξανδρος Κάλκος αφού άκουσε προσεχτικά έναν-έναν τους μαθητές, έδωσε σε όλους προσωπικά, τις συμβουλές του που αφορούσαν στην βελτίωση της τεχνικής και της ερμηνείας τους. Στο τέλος του σεμιναρίου, οι μαθητές μαζί με το δάσκαλο τους, Τάκη Γιαννόπουλο, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον Αλέξανδρο Κάλκο τόσο για την καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου στο τέλος Ιουνίου, όσο και για το Φεστιβάλ «Μέρες Μουσικής- Μέρες Κιθάρας».

 

Επίσκεψη Β. Μπουντούνη και Μ. Ραζή στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 ο Ευάγγελος Μπουντούνης και η Μάρω Ραζή, επισκέφθηκαν το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου "Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη" στα πλαίσια της προετοιμασίας του 1ου Φεστιβάλ «Μέρες Μουσικής - Μέρες Κιθάρας» που θα διεξαχθεί στη Σίφνο στις 9-13 Ιουλίου 2014!

Επίσκεψη Β. Μπουντούνη και Μ. Ραζή στο Μουσικό Εργαστήρι ΣίφνουΤο πρωί του Σαββάτου οι δύο σολίστ επισκέφθηκαν όλους τους χώρους του Μουσικού Εργαστηρίου όπου διεξάγονται μαθήματα και γίνονται οι μαθητικές εκδηλώσεις, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου διεξήχθη ένα μικρό σεμινάριο κιθάρας στο χώρο του εργαστηρίου στο Κάτω Πετάλι, όπου δίδαξε ο Ευάγγελος Μπουντούνης ακούγοντας έναν-έναν όλους τους κιθαριστές του Μουσικού Εργαστηρίου και δίνοντας τους τις πολύτιμες συμβουλές του. Στο τέλος του σεμιναρίου, μια έκπληξη περίμενε γονείς και μαθητές, καθώς οι 2 καλλιτέχνες ερμήνευσαν μοναδικά 2 έργα του Μ. Χατζιδάκι, εντυπωσιάζοντας όλο το ακροατήριο.

Στο τέλος της βραδιάς, και αφού βγήκαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες, γονείς και μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον Ε. Μπουντούνη και τη Μ. Ραζή για το προσεχές καλοκαίρι και το πολυαναμενόμενο πια Φεστιβάλ «Μέρες Μουσικής- Μέρες Κιθάρας».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου 2014Πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου 2014

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη έκοψαν την πίτα για τη νέα χρονιά, στο χώρο του εργαστηρίου στο Κάτω Πετάλι.

Όπως κάθε χρονιά οι δάσκαλοι πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στα παιδιά που συμμετείχαν στην εξόρμηση των καλάντων του εργαστηρίου το Δεκέμβριο του 2013. Ακολούθησε συναυλία όπου ακούστηκαν έργα: Βιβάλντι, Μπετόβεν, Μπαχ κ.ά..

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

 

Εκδηλώσεις Μουσικού Εργαστηρίου

 


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                   Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr