Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English


Μουσικά Εργαστήρια: ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ιδρύθηκε το 1997 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά, με τη συνεργασία του Προέδρου του Ευάγγελου Μπελλώνεια, ο οποίος και παρεχώρησε για το σκοπό αυτό τους χώρους του Ιδρύματος.

Η έναρξη της λειτουργίας του έγινε με τη συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου σε κοινή συναυλία με τους νέους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης. Για τη στήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου ιδρύθηκε η "Εταιρεία Μουσικών Μελετών Θήρας".

Έχουν διδάξει αξιόλογοι μουσικοί και έχουν γίνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και μια ανταλλαγή με το Μουσικό Εργαστήρι της Λήμνου, που επισκέφθηκαν το νησί.

Από το 2007 ο Σύνδεσμος συνεργάζεται με το Σύλλογο Ποντίων και Φίλων Ποντίων Σαντορίνης "Οι Ακρίτες" και τα μαθήματα γίνονται στις αίθουσες του Συλλόγου. Τον Ιούνιο του 2007 η ορχήστρα Orff έκανε δύο εμφανίσεις στο 3ήμερο παιδικό Φεστιβάλ Σαντορίνης και τον Αύγουστο του ιδίου έτους συμμετείχε στη συναυλία των "Flauti con spirito".

Στη μνήμη του μεγάλου του Χορηγού και υποστηρικτή του Μουσικού Εργαστηρίου, ο Σύνδεσμος θέσπισε την απονομή Επάθλου Ε. Μπελλώνεια για τον μαθητή με την καλλίτερη επιμέλεια και απόδοση.

Στο Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης έχουν διδάξει ο Κώστας Κωσταντόπουλος κλασική κιθάρα και μαντολίνο, η Μαίρη Νκολάου και ο Νίκος Βέργος κιθάρα, ο Δημήτρης Παπαγιαννάκης βιολί και ο Κώστας Κανακάκης πιάνο.

25 παιδιά διδάσκονται προπαιδεία, φλογέρα και ακορντεόν από την Ματίνα Κοτσιφού.

 

Χριστουγεννιάτικα ανοιχτά μαθήματα του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, οι μικροί μουσικοί του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης αποχαιρέτησαν τον παλιό χρόνο με μια σειρά ανοιχτών μαθημάτων. Έπαιξαν χριστουγεννιάτικες μουσικές και κάλαντα για τους γονείς τους, ενώ στο χώρο λειτούργησε και το Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ, με σκοπό την ενίσχυση του Μουσικού Εργαστηρίου.

 

Θερινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης 2017

Θερινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης 2017Γιορτάζοντας το τέλος της σχολικής χρονιάς το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης παρουσίασε μια παραμυθοσυναυλία με τίτλο «με τραγούδια θα σας πω για τη γη που αγαπώ» την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 στο Δημοτικό σχολείο των Φηρών.

Για την πραγματοποίηση της συναυλίας, η μουσικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαριβίτα Γραμματικάκη επισκέφτηκε αρκετές φορές την Σαντορίνη, γνώρισε τα παιδιά από κοντά άκουσε τις μελωδίες και τα τραγούδια που έπαιζαν στο μάθημα τους, και πάνω σε αυτές ακριβώς τις μουσικές έγραψε μια ιστορία για την γη και την δημιουργία του κόσμου. Τα 20 παιδιά του εργαστηρίου συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην παράσταση υπό την καθοδήγηση και μουσική διδασκαλία της δασκάλας τους Ματίνας Κοτσιφού.

Η μαθητική συναυλία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του John S. Fafalios Foundation. Ευχαριστούμε θερμά τη Μαριβίτα Γραμματικάκη για τη συμβολή της στην επιτυχία της συναυλίας και τη συνολική υποστήριξή της στο έργο του Συνδέσμου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Επίσκεψη του Μουσικού Eργαστηρίου Σίφνου στη Σαντορίνη και
Καιλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης

Καιλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου ΣαντορίνηςΤο Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016, τρεις μαθητές κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» είχαν την τύχη να επισκεφτούν μαζί με τον δάσκαλό τους, Τάκη Γιαννόπουλο, το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης προκειμένου να συμπράξουν με τα παιδιά του τοπικού Μουσικού Εργαστηρίου στην καλοκαιρινή τους συναυλία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση της κ. Ματίνας Κοτσιφού, δασκάλας του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης, η οποία και επιμελήθηκε όλη την καλοκαιρινή παράσταση. Οι μικροί μαθητές των δύο εργαστηρίων είχαν δουλέψει για αρκετό καιρό με την βοήθεια των δασκάλων τους ένα μικρό ρεπερτόριο, και όταν πια βρέθηκαν όλοι μαζί, άρχισαν οι πρόβες... Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από την σύμπραξη αυτή, και συνεπώς το αποτέλεσμα δεν μπορούσε παρά να είναι ενθουσιώδες.

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου 2016 δόθηκε η καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Eργαστηρίου Σαντορίνης στο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου Φηρών, την οποία έσπευσαν να παρακολουθήσουν οι γονείς των μαθητών και οι φίλοι του Εργαστηρίου.

Στο τέλος τα παράστασης, και αφού δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές κιθάρας από τη Σίφνο, διοργανώθηκε μικρό παζάρι με τοπικά προϊόντα και μικρά δώρα, για την ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλουν τα Μουσικά Εργαστήρια ως ένας φάρος πολιτισμού σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή» στη Σαντορίνη

Στις 15 Μαΐου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών Σαντορίνης ο μουσικός-μουσικολόγος-εκπαιδευτικός μουσικής Κυριάκος Καραμπερόπουλος παρουσίασε μια ιστορική και βιωματική προσέγγιση της εμπειρίας της μουσικής ακρόασης με τίτλο «Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή».

«Η αναπνοή σου τους δίνει ζωή» στη ΣαντορίνηΜέσα από μουσικές δραστηριότητες, κουίζ, ερωτήσεις και προβολές οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης και οι φίλοι τους έμαθαν πώς παράγεται ο ήχος, τι δυσκολία έχει κάθε όργανο, πώς ακούγεται, τι μουσική μπορεί να παίξει. Φλογέρες, σουραύλι, μαντούρα, καβάλια, ζουρνάς και βέβαια κλαρίνο ακούστηκαν σε χαρακτηριστικούς σκοπούς και τραγούδια της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι ακροατές να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες και το ηχόχρωμα του καθενός, τις δυνατότητές του και τη χρήση του στην παραδοσιακή, αλλά και τη σύγχρονη μουσική. Σε κάποια τραγούδια μάλιστα τα παιδιά κατάφεραν να συνοδέψουν τον κ. Κυριάκο Καραμπερόπουλο με τα κρουστά τους όργανα. Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν καλαμένιες νουνούρες!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο»
Eισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη Σαντορίνη

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου 2016 επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη οι μουσικολόγοι, δάσκαλοι και μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα.

Στις 16 Απριλίου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών παρουσιάστηκε η διαδραστική εισήγηση «Από το κοντσέρτο στον... Μπάμπη Τσέρτο» που απευθυνόταν σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενηλίκους. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης είχαν την ευκαιρία μέσα από την ακρόαση και πολλών μουσικών παραδειγμάτων να μάθουν τρόπους ακρόασης και ανάλυσης της μουσικής ακρόασης. Αναλυθήκαν τρόποι και εργαλεία μουσικής ακρόασης, ενώ έγινε και μια πολύ χρήσιμη αναδρομή στον τρόπο που εξελίσσεται και μεταβάλλεται η ακρόαση της μουσικής από το παρελθόν μέχρι σήμερα, αλλά και ανάλογα με την περίσταση.

Στις 17 Απριλίου 2016 στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών οι δυο εισηγητές συναντήθηκαν με τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης και τους φίλους τους και μέσα από μουσικες δραστηριοτητες και παιχνίδια ενεργητική ακοής, τους δίδαξαν να αντιλαμβάνονται τη δομή, το χαρακτήρα και το νόημα της μουσικής. Τα παιδιά της Σαντορίνης συμμετείχαν με μεγάλο κέφι και ενθουσιασμό στις δραστηριότητες που είχαν προετοιμάσει οι δυο εισηγητές και ήρθαν σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής. Οι γονείς, που επίσης παρακολουθούσαν διακριτικά τη δραστηριότητα, ευχαρίστησαν θερμά τους εισηγητές.

Οι δράσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος..

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Η όπερα πάει Αιγαίο ...το μιούζικαλ πάει νησιά»
Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στη Σαντορίνη

Στις 3 Απριλίου 2016 οι μουσικοί Έφη Μηνακούλη και Νεφέλη Μπερή, επισκέφτηκαν την Σαντορίνη.

Η ερμηνεύτρια Έφη Μηνακούλη και η μουσικός Νεφέλη Μπερή στη ΣαντορίνηΣτο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών οι μαθητές και οι γονείς του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης καθώς και οι φίλοι τους, μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν μια πολύ όμορφη εισαγωγή στον κόσμο της όπερας και του μιούζικαλ, παρακολουθώντας σε προβολή αλλά και ζωντανά τις εισηγήτριες να ερμηνεύουν επιλεγμένα αποσπάσματα από τα αντίστοιχα μουσικά είδη. Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την χαρά να τραγουδήσουν, να φτιάξουν δικούς τους στίχους και να διασκεδάσουν, μαθαίνοντας παράλληλα πολλά καινούργια στοιχεία για την όπερα και το μιούζικαλ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης στην Αθήνα

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου 2016 17 μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Αθήνα!

Το Σάββατο τα παιδιά με τη δασκάλα τους Ματίνα Κοτσιφού επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας στην Πλάκα. Εκεί χωρίστηκαν σε ομάδες και εξερεύνησαν το Μουσείο. Ανακάλυψαν ήχους και μουσικά όργανα από την παραδοσιακή μας μουσική, ενώ στο κήπο του μουσείου ετοίμασαν την εργασία τους πάνω στα εκθέματα που είχαν δει.

Την Κυριακή με μεγάλο ενθουσιασμό επισκεφτήκανε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα μεγαλύτερα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», ενώ τα μικρότερα απόλαυσαν την παράσταση «1000+1 σελίδες». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα παιδιά επιστρέψανε στη Σαντορίνη γεμάτα από ήχους, εικόνες και πολλές όμορφες αναμνήσεις!

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσική για Όλους, που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη Σαντορίνη

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΣαντορίνηΣτις 13 Φεβρουαρίου 2016, τα παιδιά του Μουσικού Εργαστηριού Σαντορίνης και οι φίλοι τους παρακολούθησαν στο Θέατρο Δημοτικού Σχολείου Φηρών το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού της συγγραφέως και μουσικού Μαριβίτας Γραμματικάκη "Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί" . Συμμετείχαν στην αφήγηση του παραμυθιού του Γίγαντα Ασηλάμπα Ντελασύ και στη συνέχεια διηγήθηκαν το δικό τους παραμύθι συνδυάζοντας εικόνες και μουσικές.

Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε και στις 15 Φεβρουαρίου 2016 στους μαθητές της Γ' και της Δ' τάξης των δημοτικών σχολείων της Σαντορίνης που επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο το δημοτικό σχολείο των Φηρων. Πέρασαν όλοι ένα πολύ δημιουργικό πρωινό, με μουσική, κίνηση και φαντασία. Το ίδιο πρωινό οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού σχολείου Φηρών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα στις τάξεις τους μια μικρή παρουσίαση της βίολας.

«Κόκκινη κλωστή... τραγουδά ένα βιολί»: η Μαριβίτα Γραμματικάκη στη ΣαντορίνηΣτις 14 Φεβρουαρίου 2016 γονείς και εκπαιδευτικοί, αναζήτησαν το εσωτερικό παιδί μέσω του παραμυθιού και της εικονογράφησης έχοντας ως οδηγό τη μουσική. Έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι και το παρουσίασαν στην ομάδα με την καθοδήγηση της Μαριβίτας Γραμματικάκη στο σεμινάριο με τίτλο «Εσωτερικό παιδί και παραμύθι».

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Καλοκαιρινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης 2015

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε, στην Σαντορίνη, η καθιερωμένη Συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης.

Στο κατάμεστο θεατράκι του Οινοποιείου Μπουτάρη 24 παιδιά και η δασκάλα της μουσικής προπαιδείας, Ματίνα Κοτσιφού, παρουσίασαν την δουλειά της χρονιάς: ένα χαρούμενο πρόγραμμα, γεμάτο κέφι και πρωτοτυπία, που ήταν το αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας πολλών μηνών.

Οι γονείς ήταν εκεί για να καμαρώσουν τους μικρούς μουσικούς, να τους χειροκροτήσουν και να λειτουργήσουν ένα μικρό παζάρι, με αντικείμενα που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι, και που είχε σκοπό να στηρίξει το Μουσικό Εργαστήρι του νησιού τους.

Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Αλεξάνδρα Βρετού και ένα μέλος της Συνέλευσης, που παρευρέθηκαν στη Συναυλία, διαπίστωσαν με χαρά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και την πρόοδο των μικρών παιδιών από χρόνο σε χρόνο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης παρουσίασε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικό Σχολείου των Φηρών. Οι μικροί και οι μεγαλύτεροι μουσικοί του Μουσικού Εργαστηρίου με την ακάματη καθοδήγηση της Ματίνας Κοτσιφού παρουσίασαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μελωδίες και μεταμορφώθηκαν σε καλικάντζαρους, αγιοβασιλάκια και τυμπανιστές.

Μετά τη συναυλία ακολούθησε χριστουγεννιάτικο bazaar όπου πουλήθηκαν χειροτεχνήματα και λιχουδιές που δημιούργησαν οι γονείς και οι φίλοι, ώστε να βοηθήσουν στη λειτουργία του μουσικού εργαστηρίου.

Την επόμενη μέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014, μετά από πρόσκληση του δημοτικού σχολείου των Φηρών, μέλη του μουσικού εργαστηρίου ευχήθηκαν με το δικό τους μουσικό τρόπο στους μαθητές του σχολείου. Με ξυλόφωνα, νταούλια και φλογέρες τραγουδήσανε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μπαίνοντας σε κάθε τάξη του δημοτικού, αλλά και στο ειδικό σχολείο των Φηρών.

Δείτε το video της εκδήλωσης εδώ.

 

Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης 2014

Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης στο γεμάτο από γονείς και φίλους θεατράκι του Οινοποιείου Μπουτάρη.

Οι μαθητές του εργαστηρίου ερμήνευσαν γνωστά τραγούδια και ορχηστρικά έργα με τη συνοδεία της δασκάλας τους Ματίνας Κοτσιφού. Η πρόοδος των παιδιών ενθουσίασε τους γονείς και τους φίλους τους.

Μετά το τέλος της συναυλίας οι γονείς είχαν οργανώσει ένα μικρό παζάρι με διάφορα χειροποίητα δώρα με σκοπό την ενίσχυση του Μουσικού Εργαστηρίου.

Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί θερμά το Οινοποιείο Μπουτάρη για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου.

Δείτε video από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Δράσεις Μουσικού Εργαστηρίου


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                   Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr