Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English


Φεστιβάλ Μέρες Μουσικής - Μέρες Κιθάρας
Αφιερωμένο στην Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη
Σίφνος 9-13 Ιουλίου 2014
 

9 Ιουλίου 2014: Αρχή με έκθεση σκίτσων και "τακίμι"

Σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, χαράς και συναδέλφωσης δεκάδων παιδιών, δασκάλων μουσικής και διακεκριμένων μουσικών από πολλά νησιά και πόλεις της χώρας, άρχισαν στις 9 Ιουλίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Μέρες Μουσικής – Μέρες Κιθάρας».

H πρόεδρος Μ. Κωνσταντινίδη καλωσορίζει τους συμμετέχοντες και το κοινόΗ γιορτή άνοιξε με τα εγκαίνια της έκθεσης σκίτσων «σιφναίικου» ενδιαφέροντος από την πολύχρονη καλλιτεχνική πορεία της ζωγράφου – σκιτσογράφου κ. Έλλης Σολομωνίδη – Μπαλάνου, η οποία προσέφερε τα έργα της ώστε από τη διάθεσή τους να ενισχυθεί το έργο των Μουσικών Εργαστηρίων.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Κωνσταντινίδη, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και το κοινό και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν την οργάνωση του Φεστιβάλ, εξαίροντας το γεγονός ότι όλη η Σίφνος, προεξάρχοντος του Δήμου, συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχία του.

Σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισμα απηύθυνε στους συμμετέχοντες και ο Δήμαρχος Σίφνου κ. Ανδρέας Μπαμπούνης που εξήρε τη σημασία του Φεστιβάλ για την πολιτιστική ζωή της Σίφνου και υποσχέθηκε αμέριστη βοήθεια για την καθιέρωση και συνέχιση του ως θεσμού.

Η βραδιά έκλεισε με το «τακίμι» του Παντελή Αγιουτάντη, δάσκαλου παραδοσιακού βιολιού του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη και του Απόστολου Ραφελέτου στο λαούτο και ακολούθησε προσφορά μεζέδων που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου.

 

10 Ιουλίου 2014: Σεμινάρια, ανοιχτή συζήτηση και αναγεννησιακή μουσική

Το πρωί της 10ης Ιουλίου 2014 οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στο σχολείο του Αρτεμώνα πραγματοποιήθηκε το ουσιαστικό εκπαιδευτικό μέρος του Φεστιβάλ, τα σεμινάρια κιθάρας από τον Βαγγέλη Μπουντούνη και την Μάρω Ραζή, ενώ στο Μουσικό Εργαστήρι «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» της Σίφνου ο Διονύσης Μαλλούχος δίδαξε με το δικό του μοναδικό τρόπο τους μαθητές πιάνου του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη».

RitornelloΣτον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε η έκθεση με επιλεγμένα έργα των μαθητών του Δημοτικού από τα νησιά και τις παράκτιες πόλεις που συμμετείχαν το 2013 στον ετήσιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» με θέμα "Αγαπημένες εικόνες του τόπου μου".

Η βραδινή εκδήλωση άρχισε στην αυλή του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» με ανοικτή συζήτηση: εισηγητές ήταν οι συνεργάτες του Τρίτου Προγράμματος Τζουλιέττα Καρόρη και Διονύσης Μαλλούχος και θέμα "Ραδιόφωνο και μουσική παιδεία: η περίπτωση του Τρίτου". Στη συζήτηση συμμετείχε με ενδιαφέρον το κοινό.

Ακολούθησε μία ιδιαίτερη συναυλία αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής του συνόλου Ritornello, με τους Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο με ράμφος), Αλέξανδρο Κάλκο (αρχιλαούτο και μπαρόκ κιθάρα) (πρώτους δασκάλους του Μουσικού Εργαστηρίου) και τον Βασίλη Τιγγιρίδη (θεόρβη), που μάγεψαν το πολυπληθές κοινό και καταχειροκροτήθηκαν.

 

11 Ιουλίου 2014: Μια πρωτότυπη διάλεξη και μια πολυποίκιλη συναυλία

Οι ασθένειες των κιθαριστών με τον Π. ΣακελλαρίδηΣτις 11 Ιουλίου 2014 το πρωινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με σεμινάρια κιθάρας και πιάνου πραγματοποιήθηκε κανονικά. Προστέθηκε μάλιστα μια ειδικού ενδιαφέροντος παρέμβαση του κιθαρίστα, δασκάλου κιθάρας για πολλά χρόνια στα Μουσικά Εργαστήρια του Συνδέσμου, αλλά και αποφοίτου της Φαρμακευτικής Σχολής Περούλη Σακελλαρίδη με θέμα «Οι ασθένειες των κιθαριστών». Την παρουσίαση παρακολούθησαν τόσο μαθητές όσο και δάσκαλοι μουσικής και βοηθός του εισηγητή παραστάθηκε ο κιθαρίστας και γενικός χειρουργός Ανδρέας Καρακατσάνης!

Εκεί που έγινε η «ανατροπή», ευτυχώς μόνο τεχνικού χαρακτήρα, ήταν στο χώρο εξέλιξης του βραδινού προγράμματος που ήταν αφιερωμένο στη Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη. Ένα γερό μπουρίνι αέρα, από εκείνα που δεν σπανίζουν στις Κυκλάδες – τι Κυκλάδες θα ήταν άλλωστε; – δεν επέτρεψε να παρουσιαστεί η συναυλία στο ύπαιθρο. Το πρόγραμμα μεταφέρθηκε επειγόντως και εκ των ενόντων στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», που όμως αποδείχτηκε πολύ μικρή τόσο για το πλήθος των θεατών, όσο όμως και για το μεγάλο αριθμό «των κιθαριστών των Μουσικών Εργαστηρίων», που έκλεισαν τη βραδιά.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μ. Κωνσταντινίδη, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της ιδρύτριας των Μουσικών Εργαστηρίων Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου - Καρόρη, στο σπουδαίο μουσικοπαιδαγωγικό έργο της και στους λόγους που της αφιερώθηκε το Φεστιβάλ. Στη συνέχεια ήρθε το ρεσιτάλ του Αλέξανδρου Σακίρι, βραβευμένου κιθαρίστα σήμερα και δάσκαλου στο Μουσικό Εργαστήρι της Κέας, από το οποίο ξεκίνησε ως μαθητής! Ακολούθησαν ένα «τρίο» που αποτελείτο από τους Μαρία Βουτσινά, Στέλιο Κονδυλάκη και Γιώργο Κούλια και στη συνέχεια ένα εξαιρετικό ντουέτο από τη Μαίρη Νικολάου και τον Αντρέα Καρακατσάνη. Η έκπληξη της βραδιάς (γιατί ήταν πολλές οι εκπλήξεις σε αυτό το Φεστιβάλ), ήταν η παρουσία της μαθήτριας κιθάρας και τραγουδιού, Ελεάννας Κωνσταντά.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι String Demons (Κωνσταντίνος Μπουντούνης και Λυδία Μπουντούνη) με μια δική τους, πρωτότυπη μεταγραφή για «Τα ματόκλαδα σου λάμπουν» του Μάρκου Βαμβακάρη. Οι ίδιοι – ο Κωνσταντίνος με το τσέλο του και η Λυδία στο βιολί – είχαν συνοδέψει την ορχήστρα των κιθαριστών, που έπαιξε υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη.

 

12 Ιουλίου 2014: Ανεπανάληπτη βραδιά υπό το σεληνόφως

Μια ανεπανάληπτη βραδιά, στο φως της Πανσελήνου της 12ης Ιουλίου 2014, απόλαυσαν οι ακροατές, που συνέρρευσαν και κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον ειδυλλιακό χώρο της πευκόφυτης αυλής της «Παναγιάς το Βουνό».

Βαγγέλης Μπουντούνης και η Μάρω ΡαζήΤο πρόγραμμα άνοιξε η μικρούλα Κωνσταντίνα Ανδρίτσου, που γέμισε με τρυφερά αισθήματα το κοινό. Ακολούθησαν τέσσερις εξαιρετικοί κιθαρίστες, οι Νίκος Χατζηελευθερίου, Κώστας Ηλιάδης, Χάρης Κανελλίδης και Γιώργος Γιαννόπουλος, οι οποίοι παρουσίασαν, παίζοντας και οι τέσσερις μαζί, ένα πρόγραμμα που έφτιαξαν ειδικά γι’ αυτή τη βραδιά.

Ο Βαγγέλης Μπουντούνης και η Μάρω Ραζή, που εκτός από δάσκαλοι μουσικής είναι και κορυφαίοι κιθαρίστες, έπαιξαν δικές τους συνθέσεις, μεταγραφές τους από τη «Ρωμαϊκή Αγορά» του Μάνου Χατζηδάκι και «προς τιμήν της Πανσελήνου» το πρώτο μέρος της σονάτας για πιάνο έργο 27 αρ. 2 του Ludwig Van Beethoven. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους γονείς τους, οι String Demons δηλ. ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη, έπαιξαν με τον δικό τους εκρηκτικό τρόπο, με το τσέλο του ο πρώτος και το βιολί της η δεύτερη αλλά και με την υποστήριξη ιδιότυπων κρουστών, μια σειρά από κομμάτια κλασσικά και σύγχρονα και ελληνικούς σκοπούς, απογειώνοντας τον ενθουσιασμό του κοινού.

 

13 Ιουλίου 2014: Πανηγυρική κορύφωση

Η παρουσίαση των μαθητών του πιάνουΤην Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Μέρες Μουσικής – Μέρες Κιθάρας». Το απόγευμα, η παρουσίαση των μαθητών του πιάνου με την καθοδήγηση του Διονύση Μαλλούχου και της Δάφνης Τόκκα στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» συγκίνησε και ενθουσίασε. Ακούσαμε μια ποικιλία έργων από τα παιδιά που είχαν παρακολουθήσει το σεμινάριο και συμμετείχαν με ηχητικά εφέ μικρά παιδιά της προπαιδείας. Απολαύσαμε τα έργα ζωγραφικής που είχαν εμπνευστεί από τις μέρες μουσικής που έζησαν μαζί με το δάσκαλό τους και το μικρό χάρτινο «στόλο» που είχαν κατασκευάσει και που είχε ελλιμενιστεί πάνω στο πιάνο!

Το βράδυ, στο γήπεδο – αυλή του Γυμνασίου-Λυκείου Απολλωνίας, πενήντα πέντε (55!) κιθάρες, ένα βιολί, ένα τσέλο και το τραγούδι της Ελεάννας Κωνσταντά, ολοκλήρωσαν με τον ιδανικό τρόπο τις μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Οι μαθητές που πήραν μέρος στα σεμινάρια κιθάρας, δάσκαλοι μουσικής σε Μουσικά Εργαστήρια του Συνδέσμου, διακεκριμένοι κιθαρίστες και οι String Demons, αποτέλεσαν μία ορχήστρα, που υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη, παρουσίασε ένα πρόγραμμα, που υπήρξε μουσική απόλαυση για τις κατάμεστες από ακροατές-θεατές εξέδρες του γηπέδου.

Οι μαθητές κιθάρας του σεμιναρίουΝωρίτερα στην προσφώνηση της η Προέδρος του Συνδέσμου κ. Μ. Κωνσταντινίδη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του Συνδέσμου και όλων, όσοι πήραν μέρος στο Φεστιβάλ, στο Δήμο Σίφνου και σε όλους τους ανθρώπους, ονομαστικά, για την υποδοχή, στήριξη και την παντοειδή υποστήριξη που προσέφερε η Σίφνος.  Ο κ. Δήμαρχος Α. Μπαμπούνης εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για το ότι ο Σύνδεσμος οργάνωσε ένα τόσο σπουδαίο μουσικό γεγονός στο νησί και επανέλαβε την διάθεση του Δήμου να καθιερωθεί αυτό το Φεστιβάλ ως θεσμός που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Στην αρχή της συναυλίας επιδόθηκαν τα διπλώματα σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στα σεμινάρια κιθάρας αλλά και πιάνου, ενώ στο τέλος της αναμνηστικά δώρα στους Βαγγέλη Μπουντούνη, Μάρω Ραζή και Διονύση Μαλλούχο, που ήταν καλλιτεχνικά επικεφαλής της όλης διοργάνωσης.

Το Φεστιβάλ σφραγίστηκε με τη Βραδιά της (σιφναίικης) Ρεβυθάδας και η γιορτή έκλεισε με την ευχή: «Και του χρόνου»!

 

Μάθετε περισσότερα για το Φεστιβάλ!

 

Ευχαριστούμε θερμά

 • Το Δήμο Σίφνου, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» και τη ΔΗΚΕΣ που φρόντισε για τη μεταφορά των συμμετεχόντων

 • Τους συντελεστές του Φεστιβάλ Βαγγέλη Μπουντούνη, Μάρω Ραζή και Διονύση Μαλλούχο

 • Τους κιθαριστές Μαίρη Νικολάου, Ανδρέα Καρακατσάνη, Νίκο Χατζηελευθερίου, Γιώργο Γιαννόπουλο, Κώστα Ηλιάδη, Χάρη Κανελλίδη, Αντώνη Παπαδάκη, Κωνσταντίνα Ανδρίτσου και τον λαουτάρη Απόστολο Ραφελέτο

 • Τα μουσικά σύνολα Ritornello (Αμαλία Κουντούρη, Αλέξανδρο Κάλκο και Βασίλη Τιγγιρίδη) και String Demons (Λυδία Μπουντούνη και Κωνσταντίνο Μπουντούνη)

 • Τους δασκάλους των Μουσικών Εργαστηρίων: Αλίκη Νταή, Δάφνη Τόκκα, Βαγγέλη Γαγλία, Αλέξανδρο Σακίρι, Βασίλη Λάμη, Τάκη Γιαννόπουλο, Παντελή Αγιουτάντη και Περικλή Σακελλαρίδη

 • Την Έλλη Σολομωνίδη – Μπαλάνου

 • Τον Ντίνο Γεωργούλη και την εταιρεία Ηχόχρωμα

 • Την ηλεκτρονική εφημερίδα «Σιφναϊκό φως» και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Prisma FM 91,8 και Radio Active 91,3

 • Την εφημερίδα Σιφναϊκά Νέα που αφιέρωσε την 7η σελίδα του φύλλου Ιουλίου - Αυγούστου 2014 στο Φεστιβάλ.

 • Το Μουσικό Εκδοτικό Οίκο PanasMusic Παπαγρηγορίου Νάκας

 • Το Δημήτρη Ντούλια για την ηλεκτρονική επεξεργασία προγράμματος και εντύπων

 • Τον Γιώργο Ντοκόπουλο για τις φωτογραφίες και το video

 • Το ξενοδοχείο «Αρτεμών» και τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια της κυρίας Ντίνας, της κυρίας Φλώρας και της κυρίας Μαρίας Τράπαλη στον Αρτεμώνα για την καλή τους διάθεση και συνεργασία

 • Τον κύριο Βασιλόδημο Θεοδώρου και Γιώργο Θεοδώρου

 • Το ζαχαροπλαστείο «Γρηγόρης» και «το σταυρί» και το φούρνο Βενιού στον Αρτεμώνα

 • Το ουζερί – snack bar «Μαργαρίτα» και το εστιατόριο «το λιοτρίβι» στον Αρτεμώνα

 • Το Super Market «Αράδες»

 • Το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου

 • Το Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου

 • Τους γονείς των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου και όλους τους φίλους Σιφνιούς που μας συμπαραστάθηκαν

 • Τους φίλους και τα μέλη του συνδέσμου που συνέβαλαν οικονομικά και ηθικά στην οργάνωση του Φεστιβάλ

 


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                   Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr