Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English


Η κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού ζωγραφικής 2008


Νικόλας Ανδρικόπουλος

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα.
Την τριετία '73-'76 σπούδασε γραφίστας στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε.) και εργάστηκε σαν ελεύθερος επαγγελματίας έως το 1996.
Από το 1993 εμπλέκεται και με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου, όπου από τα επόμενα τρία χρόνια, ασχολείται εικαστικά και επαγγελματικά, σχεδόν αποκλειστικά μ' αυτήν.
Έχει εικονογραφήσει από τότε 70 βιβλία κι έχει συγγράψει 8 από αυτά.
Σε όλη την επαγγελματική του διαδρομή εικονογράφησε επίσης, περίπου 300 ευχητήριες κάρτες μεταξύ αυτών 3 της UNICEF και, περίπου 70 εξώφυλλα εφηβικών βιβλίων.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει παρουσιάσει δουλειά του σε 5 ατομικές. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου.

 

Έλλη Σολομωνίδη Μπαλάνου

Η Έλλη Σολομωνίδη Μπαλάνου έλκει την καταγωγή της από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.
Σπούδασε ζωγραφική, ενδυματολογία, σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και στην Περούτζια της Ιταλίας.
Νέα ακόμα συνεργάστηκε με την Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της ΕΡΤ ως μουσικός επιμελητής, σκηνογράφος και ενδυματολόγος ενώ συνέχισε με συνεργασίες στη Λυρική Σκηνή, το Εθνικό και το Ελεύθερο θέατρο. Από το 1961 εργάστηκε ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα "Μεσημβρινή" και στο περιοδικό "Εικόνες" της Ελένης Βλάχου. Συνεχίζοντας, από το 1974 είναι μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας "Καθημερινή" αποτυπώνοντας με τα γνωστά πλέον σχέδιά της την πολιτιστική κίνηση της Αθήνας. Η ακούραστη πορεία της πλέον των σαράντα ετών στο σκίτσο συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Όπως είπε ο Γιάννης Τσαρούχης: "... Η Έλλη Σολομωνίδη Μπαλάνου είναι από κείνα τα πρόσωπα της εποχής μας. Σκιτσάρει όχι για να δείξει ντοκουμέντο ενός γεγονότος, αλλά ένα ντοκουμέντο της ψυχής της..."

 

Βάσω Ψαράκη

Η Βάσω Ψαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945.
Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό. Ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες.
Από το 1978 αφοσιώθηκε στην εικονογράφηση και αργότερα και στη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει 56 και έχει συγγράψει 15 βιβλία.
Εκθέσεις ατομικές: Ελλάδα, Κύπρο, Φινλανδία, Λευκορωσία Εκθέσεις ομαδικές: Ελλάδα και Εξωτερικό.
Εικαστικά εργαστήρια με παιδιά: Ελλάδα, Κύπρο, Λευκορωσία, Κορέα.
Έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                      Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr