Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English


Επικαιρότητα - Ιανουάριος - Μάιος 2018

Επίσκεψη στην Έκθεση «Ο Μεγάλος Πόλεμος»

Ο μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣΗ ιστορία του Α΄ παγκοσμίου πολέμου (1914-1918), που φέτος έχουμε την 100η επέτειο από τη λήξη του, συνδέεται φυσικά και με την ιστορία του τόπου μας για πολλούς λόγους. Γιατί πήραμε κι’ εμείς μέρος σ΄ αυτόν, στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ, έστω και καθυστερημένα και περνώντας μέσα από τον Εθνικό Διχασμό (Κωνσταντίνος – Βενιζέλος), που σημάδεψε τη χώρα και οδήγησε μερικά χρόνια αργότερα και στη Μικρασιατική Καταστροφή και γιατί με αυτόν τον πόλεμο συνδέθηκαν και διεθνείς συνθήκες, που επηρέασαν και επηρεάζουν και σήμερα την τύχη της χώρας.

Η σχετική έκθεση λοιπόν, με τίτλο Ο Μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣ που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918, που οργανώθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (κτίριο παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου) παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα μέλη του Συνδέσμου, που την επισκεφθήκαμε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, είχαμε την τύχη να την απολαύσουμε με μία θαυμάσια ξενάγηση του επιμελητή της έκθεσης κ. Ν. Μαζαράκη - Αινιάν, που φρόντισε και μας εξασφάλισε η καθηγήτρια της Λαογραφίας και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Κατερίνα Κορρέ - Ζωγράφου.

 

Γενική Συνέλευση 2018

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Συνδέσμου μετά τις εκλογές που έγιναν στη τακτική Γενική Συνέλευση της 22ης Μαρτίου 2018 έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μαρία Κωνσταντινίδη
Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Παπαπαύλου
Γενική Γραμματέας: Σμαράγδα Αναστασιάδη
Ταμίας: Ισμήνη Καριοφύλλη - Θωμοπούλου

Μέλη
Σύμβουλος Τομέα Οικονομικών: Κωνσταντίνος Καγκαράκης
Βοηθός Ταμία: Νίτα Κυριακοπούλου
Υπεύθυνες Μουσικών Προγραμμάτων: Τζουλιέτα Καρόρη – Αλίκη Νταή
Υπεύθυνη ξεναγήσεων: Κατερίνα Κορρέ - Ζωγράφου
Υπεύθυνη εξεύρεσης πόρων: Ελεάνα Στρατηγοπούλου
Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Άννα Μαρία - Στεργίου

 

Ρεσιτάλ Οana Kariotoglou – Popescu

Οana Kariotoglou – PopescuΜια υπέροχη βραδιά έζησαν όσοι απήλαυσαν το sold out ρεσιτάλ της πιανίστας Οana Kariotoglou – Popescu τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 στην ιστορική οικία των Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού!

Με έργα Johannes Brahms, Frank Martin, Ιάνη Ξενάκη, Claude Debussy και George Enescu, η Oana η οποία ήρθε για ένα μόνο βράδυ από τη Ζυρίχη, όπου ζει, ειδικά για αυτό το ρεσιτάλ, ξεδίπλωσε το ταλέντο και την ευαισθησία της και απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα και τις ευχαριστίες όλων μας.

Η οικία Κατακουζηνού και η ιστορία του που με τόσο μεράκι και κόπο συντηρεί το ζεύγος Πελοποννησίου μας περιέβαλε με τη ζεστασιά του και τη δύναμη της καλλιτεχνικής του ιστορίας και τέχνης, όπως εύγλωττα και με πολλή αγάπη μας την παρουσίασε η κυρία Πελοππονησίου. Την ευχαριστούμε θερμά για τη θαυμάσια συνεργασία, κατανόηση και στήριξη!

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τη υποστήριξη των Μουσικών Εργαστηρίων στα νησιά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλώση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook.

 

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2018 στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» πραγματοποίησε την καθιερωμένη γιορτη για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές που συμμετείχαν στη χορωδία και την ορχήστρα του Εργαστηρίου που γύρισε τους οικισμούς του νησιού σκορπώντας μουσικές ευχές στο σιφναίικο σκοπό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2018 στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου

Τη γιορτή παρακολούθησαν όλοι οι γονείς και μαθητές του Εργαστηρίου καθώς και οι φίλοι της μουσικής που παρακολουθούν πάντα με ενδιαφέρον τη δράση μας. Παρόντες φυσικά και οι δάσκαλοι του Εργαστηρίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία των μαθητών της τάξης του πιάνου, της κιθάρας και του παραδοσιακού βιουλιου, όπου ακούστηκαν έργα των F.Carulli, Th.Oesten, F.Kuhlau, L.van Bethoveen Μ.Χατζιδακι και άλλων.

 

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2018

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», πραγματοποίησε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στον φιλόξενο χώρο του Ξενοδοχείου ARION Athens Hotel.

Στη πιο αυθεντική γειτονιά της Αθήνας, στου Ψυρρή, παραδοθήκαμε για λίγο στη μαγεία του Αιγαίου χάρη στη προβολή της ταινίας «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών» της Λουκίας Ρικάκη η οποία ευγενικά μας το παραχώρησε. Είδαμε εικόνες μοναδικές, ύμνο για τα νησιά μας, τη φυσική τους ομορφιά, ιδιαίτερα η θάλασσα, τους ανθρώπους, τα αρχαία μνημεία, και το φως που μαγεύει. Ζήσαμε ένα ταξίδι συναρπαστικό όπως περιγράφτηκε από μια πλειάδα ποιητών Ελλήνων και ξένων σε μια αφήγηση, με τη ζεστή και εκφραστική φωνή του Δημήτρη Καταλειφού.

Στη συνέχεια μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου. Συνοδεύσαμε τις ευχές μας με κρασί και μεζεδάκια, και μοιραστήκαμε νέα και εντυπώσεις από τη δράση του Συνδέσμου.

Ευχαριστούμε θερμά τη κυρία Μαριλένα Σταθοπούλου για την παραχώρηση της αίθουσας του ξενοδοχείου ARION, τη φροντίδα της για κάθε λεπτομέρεια της εκδήλωσης και την ευγενική προσφορά διαμονής στο ξενοδοχείο Kalamaki Beach Hotel στα Ίσθμια Κορινθίας στον τυχερό νικητή του φλουριού της βραδιάς. Ευχαριστούμε και όλους τους αγαπημένους μας φίλους για τη συμμετοχή του!

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τη υποστήριξη των Μουσικών Εργαστηρίων στα νησιά.

 

To Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου στη συναυλία της Καλλιόπης Βέττα

Στις 20 Ιανουαρίου 2018 η Χορωδία Ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη» και η παιδική χορωδία του Μουσικού Εργαστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Ήρμας Παπαναστασίου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μουσική εκδήλωση ''Μελοποιημένη Ποίηση Ελληνίδων Ποιητριών με την Καλλιόπη Βέττα''!

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία. Την ενορχήστρωση, τη μουσική επιμέλεια και το πιάνο είχε αναλάβει o καταξιωμένος Γ. Ιωάννου, ενώ το βιολί βρισκόταν στα χέρια του δεξιοτέχνη Κ. Γκουβέντα

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλώση στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook.
photo credits: Giannis Kontos Photography

 

 

« Δεκέμβριος 2017

Αρχείο Δραστηριοτήτων


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                   Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr