Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English


Επικαιρότητα - Ιούνιος 2017

Μουσικές της Μεσογείου - Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Κέας 2017

Για τη θερινή συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2017 είναι αρκετό να παραθέσουμε το συγκινητικό μήνυμα που λάβαμε από την κ. Έφη Μηνακούλη. Η καθηγήτρια φωνητικής και μαέστρο της χορωδίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος που, χάρη στη χορηγία του John S. Fafalios Foundation, συνεργάστηκε στενά με τους δασκάλους και τους μαθητές του Εργαστηρίου και συνέβαλε ενεργά στην επιτυχία της συναυλίας, μας γράφει:

Μουσικές της Μεσογείου - Συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Κέας 2017«Η συναυλία μας με τίτλο Μουσικές της Μεσογείου έγινε εχθές στο θεατράκι κάτω απο το παλιό δημαρχείο, με την συμμετοχή όλων των μαθητών του πιάνου, της κιθάρας και της μουσικής προπαιδείας και της χορωδίας του μουσικου εργαστηριού.

Ολοκληρώθηκε έτσι μια πορεία τριών μηνών, η οποία προσέφερε υπέροχες στιγμές σε όλους μας. Κύριος στόχος μας ήταν η μουσική σύμπραξη η οποία έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους να βίωσουν στην πράξη θεμελιώδεις μουσικές έννοιες όπως ο ρυθμός, η μελωδία, η αρμονική συνοδεία, το κούρδισμα, οι διαφοροποίησεις της δυναμικής, η επικοινωνία με τον μαέστρο και ανάμεσα στους μουσικούς. Παράλληλα αναπτύχθηκε ομαδικό πνεύμα που βοήθησε τα παιδιά να ξεπεράσουν το φυσικό άγχος που συνοδεύει την ερμηνεία μπροστά στο κοινό. Τραγούδησαν και έπαιξαν μαζί παιδιά και γονείς οι οποίοι προσήλθαν συνεπέστατα σε όλες τις πρόβες, συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλες τις δραστηρίοτητες και διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο ηταν εμφανής η "χαρά που σου δίνει η μουσική", όπως έλεγε ένα απο τα τραγούδια μας. Το φινάλε επεφύλαξε μια υπέροχη έκπληξη στο ακροατήριο καθώς ενας απο τους πιο αγαπητούς παραδοσιακούς μουσικούς ο Αντώνης Ζουλός τραγούδησε και έπαιξε βιολί μαζί μας αποδυκνείοντας έμπρακτα ότι η μουσική ειναι μία.

Ευχαριστώ πολύ τον σύνδεσμο Φίλων του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας και το ίδρυμα John Fafalios που μου εδωσαν την ευκαιρία να συμπράξω με τους καθηγητές Αλέξη Σακίρι, Ιουλία Μιχαηλίδου και Κωνσταντίνα Βρεττού και τους μαθητές τους και να μοιραστώ μαζί τους τόσο δυνατές μουσικές στιγμές.

Και σε άλλα με υγεία!»

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Έφη Μηνακούλη για τη συμβολή της στη συναυλία αλλά και για τη συνολική συμπαράστασή της στο έργο του Συνδέσμου!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ένα μύθο θα σας πω: Μουσική παράσταση Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου 2017

Φέτος χάρη στη χορηγία του John S. Fafalios Foundation, το Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου ευτύχησε να έχει την πολύτιμη συνεργασία της μουσικού και συγγραφέα Μαριβίτας Γραμματικάκη με τους δασκάλους Ιωάννας Κουκοπούλου και Βασίλη Λάμη.

Μουσική παράσταση Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου 2017Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Μαριβίτας για τη μουσική παράσταση «Ένα μύθο θα σας πω...», σε κείμενα και στίχους δικούς της, ήθελε δουλειά πολύ, γι’ αυτό από την Παρασκευή που έφθασαν στο νησί έκαναν εντατικές πρόβες. Η μουσική παράσταση το Σάββατο 25 Ιουνίου 2017, θα άρχιζε 8.30 όμως όσοι ήταν να λάβουν μέρος, πήγαν από τις 5.30 για τη γενική πρόβα. Ήταν σαν ένα μελίσσι σε πλήρη δράση. Όλοι ήταν απασχολημένοι, οι μαθητές δοκίμαζαν τα κομμάτια τους, οι δάσκαλοι τους διόρθωναν και καθοδηγούσαν και η Μαριβίτα συντόνιζε και έκανε τις τελευταίες παρατηρήσεις.

Ο ήλιος άρχισε να φεύγει και ο κόσμος, γονείς, αδέλφια, συγγενείς και φίλοι, άρχισαν να γεμίζουν το θεατράκι του Συλλόγου Σεριφίων με την πανέμορφη θέα. Η μουσική παράσταση ξεκίνησε με τα μικρότερα παιδιά, που πάντα μας κερδίζουν με την απλότητά τους. Με κρουστά και πνευστά όργανα μας διηγήθηκαν την «Ιστορία του Αρκούδου» που δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Στη συνέχεια του προγράμματος, στην «Ιστορία της σοφής Κουκουβάγιας» που σώζει το δάσος που κινδύνεψε να χαθεί, τα μεγαλύτερα παιδιά μας έδωσαν μια πλήρη παράσταση συμμετέχοντας με αφήγηση, με κομμάτια στο πιάνο και κιθάρα, με τρίγωνο και με τους περίφημους μουσικούς σωλήνες! Το πρώτο μέρος τελείωσε με μονολόγους και συνοδεία πιάνου με θέμα τις ιδιαιτερότητες των χρωμάτων του «Ουράνιου Τόξου».

Στο δεύτερο μέρος είχαμε το μύθο του Δία, της Δανάης και του γιού της Περσέα που εκτυλίσσεται στη Σέριφο. Η Μαριβίτα κατάφερε να συνδυάσει να ακουστούν από τη χορωδία ενηλίκων τα «Όρθια Καλαμάρια» γνωστά και αγαπημένα τραγούδια και ταυτόχρονα να δώσει στους χορωδούς ρόλους αφήγησης των μυθικών προσώπων.

Μουσική παράσταση Μουσικού Εργαστηρίου Σερίφου 2017Η μουσική παράσταση είχε μεγάλη επιτυχία, ο κόσμος χειροκρότησε θερμά, τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν πολύ θετικά και οι συντελεστές πλαισιώθηκαν από συγγενείς και φίλους με αγάπη και ενθουσιασμό. Ανάμεσα στο κοινό είχαμε τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Γεροντάρη, τη Δ/ντρια του Γυμνασίου-Λυκείου Δήμητρα Μπούρτζινου, τη Καθηγήτρια Ανθή Παπανικολάου και τη Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Μαρία Παπαζαχαροπούλου που ήρθαν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους και που πάντα μας παραστέκονται.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Μαριβίτα Γραμματικάκη που με τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό της συνέβαλε στην πραγματοποίηση της μουσικής παράστασης και τους μουσικούς μας Ιωάννα Κουκοπούλου, πιάνο, και Βασίλη Λάμη, κιθάρα, που παρά τις δυσκολίες που συναντούν δεν χάνουν την αγωνιστικότητά και τον ενθουσιασμό τους.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Θερινές συναυλίες Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου 2017

Θερινές συναυλίες Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου 2017Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου παρουσίασε τα τμήματα της μουσικής προπαιδείας, τους μαθητές των τμημάτων της κλασικής κιθάρας και του πιάνου, καθώς και της παραδοσιακής λύρας σε solo και duo κομμάτια.

Την Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 οι δραστηριότητες του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου συνεχίστηκαν με τη συναυλία της Μικτής Ορχήστρας και της Χορωδίας Ενηλίκων. Στη συναυλία συμμετείχε και η Νεκταρία Γιαννέλη στο ούτι, μαθήτρια του δασκάλου και μουσικού Στέφανου Πουριανού, η οποία συνόδευσε τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Εργαστηρίου, σε παραδοσιακό Κωνσταντινουπολίτικο κομμάτι.

Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μούδρου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Εκπαίδευσης διά βίου μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ο.Ε.Π.Α.) του Δήμου Λήμνου, ο οποίος μερίμνησε για το φωτισμό και την ηχοληψία των δύο συναυλιών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook: 24 Ιουνίου, 25 Ιουνίου!

 

Συναυλία της Αλεξάνδρας Γκράβας για την υποστήριξη των Μουσικών Εργαστηρίων

Alexandra GravasΜια μαγική βραδιά ζήσαμε όσοι παρακολουθήσαμε τη συναυλία με τίτλο “Με του έρωτα τις ευωδιές…” της mezzo soprano  Alexandra Gravas την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 – η πρώτη μετά το θερινό ηλιοστάσιο - στο Αίθριο του Δημαρχείου της Κηφισιάς!

Η Αλεξάνδρα Γκράβας με τη μοναδική ζεστή, αισθαντική φωνή της και το χάρισμα που έχει να επικοινωνεί άμεσα με το κοινό τραγούδησε τραγούδια του έρωτα από την Ελλάδα, τη Κίνα, το Μεξικό, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λίβανο και τη Κύπρο, συνοδευόμενη από 4 εξαιρετικούς μουσικούς τους: Δημήτρη Κουζή βιολί, Γιάννο Γιοβάνο τσέλο, Βιβή Γκέκα Μαντολίνο και Πέτρο Μπούρα πιάνο και μουσική επιμέλεια.

Ο ενθουσιασμός του κοινού που από τη πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε με το θερμό χειροκρότημα σιγά σιγά απογειώθηκε για να ενώσει τη φωνή του με αυτή της Αλεξάνδρας σε αγαπημένα του τραγούδια. Για μια στιγμή όλοι μια παρέα μακριά από αγωνίες και προβλήματα της καθημερινής ζωής. Χαρήκαμε τη παρουσία του Δημάρχου κ. Γιώργου Θωμάκου και τόσων φίλων: ανάμεσα τους οι μουσικοί μας, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, που πάντα μας συμπαραστέκονται, και άλλοι που ελπίζουμε να γίνουν μελλοντικοί μας φίλοι και υποστηρικτές!

Alexandra GravasΗ προσφορά της Αλεξάνδρας Γκράβας και των μουσικών που την συνόδευσαν για να στηρίξουν τα Μουσικά Εργαστήρια του Συνδέσμου σε συνδυασμό με την προσφορά του Δήμου Κηφισιάς υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς μας συγκίνησαν, συγχρόνως όμως η εμπιστοσύνη τους στο έργο του Συνδέσμου μας τιμά και μας ενθαρρύνει. Τους ευχαριστούμε με ευγνωμοσύνη!

Να σημειωθεί πως η συναυλία αυτή ακολούθησε το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με το οποίο η Ελλάδα γιόρτασε την 21η Ιουνίου την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Ήταν σαν όλες οι συμπτώσεις να είχαν συνωμοτήσει ώστε να απολαύσουμε τη μαγεία του υπέροχου τραγουδιού και της μουσικής που κατάφεραν να κάνουν τις αισθήσεις μας να νοιώσουν με νοσταλγία το μεθυστικό άρωμα του γιασεμιού, ελληνικού, κυπριακού η κινέζικου τόσο συμβολικά συνδεδεμένο και αυτό με τη μαγεία του έρωτα!

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν υπέρ της στήριξης των Μουσικών Εργαστηρίων του Συνδέσμου στα Ελληνικά Νησιά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Θερινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» 2017

Με την καθιερωμένη πια, εδώ και πολλά χρόνια, επιτυχία και κοσμοσυρροή παρουσιάστηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» η καλοκαιρινή συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη».

Τριανταένα παιδιά έπαιξαν στο πιάνο και την κιθάρα τα έργα που είχαν διδαχτεί – από την Δάφνη Τόκκα στο πιάνο και τον Τάκη Γιαννόπουλο στην κιθάρα - και προετοιμάσει όλο το χρόνο. Από απλά κομμάτια του ενός λεπτού από τα πολύ μικρά – και αρχάρια – παιδιά μέχρι ολοκληρωμένα κλασικά έργα μεγάλων διεθνών μουσουργών από μεγαλύτερα παιδιά – αγόρια και κοπέλες - με πολύχρονη και συστηματική σπουδή. Ακόμα οκτώ πολύ μικρά παιδιά παρουσίασαν ένα μουσικοκινητικό δρώμενο με τίτλο «Οι κλοουνάτοι», σε επιμέλεια Θένιας Αντωνιάδου, ενώ με την καθοδήγηση της ίδιας η μαθήτρια Έλλη Καλογήρου χόρεψε σε ρυθμούς κλασσικού μπαλέτου. Την εκδήλωση έκλεισε η μικτή χορωδία παιδιών και ενηλίκων με παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία του Σπύρου Λεμπέση στο παραδοσιακό (σιφνέικο) βιολί, υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της Ήρμας Παπαναστασίου.

Την αίθουσα της συναυλίας κοσμούσαν έργα ζωγραφικής από τη δουλειά των προχωρημένων μαθητών μουσικών οργάνων, που παρακολούθησαν τα σεμινάρια "Η Ζωγραφική της Μουσικής" με δασκάλες τη Μαρία Τζιροζίδου και την Δάφνη Τόκκα. Σ' αυτή την έκθεση μπορούσε κανείς να δει ολοκληρωμένο τον τρόπο με τον οποίο το εργαστήρι επεξεργάστηκε μουσικούς όρους, όπως το κρεσέντο, το ντιμινουέντο και έννοιες όπως οι χρωματικές διαβαθμίσεις από το καθαρό χρώμα στο γκρι, ο ρυθμός της μουσικής και της ζωγραφικής, η ηχητική χροιά ενός οργάνου και η υφή του ζωγραφικού καμβά κτλ. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αναλύοντας τη λεγόμενη "ατμόσφαιρα" του μουσικού έργου σε βασικές έννοιες, ανακάλυψαν τις σχέσεις μουσικής - ζωγραφικής. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εμπλουτίσουν τη μουσική και εικαστική τους ευαισθησία χρησιμοποιώντας δομές και έννοιες και από τις δύο τέχνες.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της αίθουσας, έκθεση έργων ζωγραφικής των παιδιών, αφορούσε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποίησε η Ειρήνη Γοζαδίνου, υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη και Μουσική». Όταν η τέχνη της μουσικής συναντάει την ίδια τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το θέατρο και το χορό σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ανακάλυψη και στην δημιουργία. Επρόκειτο για δύο προγράμματα «Τα μουσικά παιχνίδια με τις τέχνες», ένα μηνιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 χρονών με σκοπό την πρώτη επαφή της ομάδας με το σύνολο των τεχνών σε συνδυασμό με την τέχνη της μουσικής και το «Η μουσική συναντάει την τέχνη σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο», ένα, επίσης μηνιαίο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-10 χρονών με σκοπό τη βιωματική ανασκόπηση στην ιστορία της τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια στο μοντερνισμό σε συνδυασμό με την τέχνη της μουσικής αλλά και το σύνολο των τεχνών.

Με περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίας στο νησί, το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας της Σίφνου!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Θερινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης 2017

Θερινή συναυλία Μουσικού Εργαστηρίου Σαντορίνης 2017Γιορτάζοντας το τέλος της σχολικής χρονιάς το Μουσικό Εργαστήρι Σαντορίνης παρουσίασε μια παραμυθοσυναυλία με τίτλο «με τραγούδια θα σας πω για τη γη που αγαπώ» την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 στο Δημοτικό σχολείο των Φηρών.

Για την πραγματοποίηση της συναυλίας, η μουσικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαριβίτα Γραμματικάκη επισκέφτηκε αρκετές φορές την Σαντορίνη, γνώρισε τα παιδιά από κοντά άκουσε τις μελωδίες και τα τραγούδια που έπαιζαν στο μάθημα τους, και πάνω σε αυτές ακριβώς τις μουσικές έγραψε μια ιστορία για την γη και την δημιουργία του κόσμου. Τα 20 παιδιά του εργαστηρίου συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην παράσταση υπό την καθοδήγηση και μουσική διδασκαλία της δασκάλας τους Ματίνας Κοτσιφού.

Η μαθητική συναυλία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του John S. Fafalios Foundation. Ευχαριστούμε θερμά τη Μαριβίτα Γραμματικάκη για τη συμβολή της στην επιτυχία της συναυλίας και τη συνολική υποστήριξή της στο έργο του Συνδέσμου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Θερινές συναυλίες Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι καλοκαιρινές συναυλίες του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας, στο Παλαιό Δημαρχείο Ευδήλου και στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου στις 16 και 18 Ιουνίου 2017 αντίστοιχα.

Θερινές συναυλίες Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας 2017Οι δάσκαλοι Βαγγέλης Γαγλίας,Τζούλια Μηχαηλίδου και Ηώ Αδαμοπούλου ευχαρίστησαν θερμά τον Δήμο Ικαρίας και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Ν. Λαρδά για την υποστήριξή τους. Επίσης ευχαρίστησαν τους μαθητές για τη θέληση, την επιμονή και τον ενθουσιασμό τους και τους γονείς για την εμπιστοσύνη τους. Τέλος ευχαρίστησαν την AEGEAN και την Olympic Air για τη χορηγία των εισιτηρίων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και video από την εκδήλωση στο Παλαιό Δημαρχείο Ευδήλου και στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

Ο Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Κέας 2017Ο σολίστ Δημήτρης Κουρζάκης στο Μουσικό Εργαστήρι Κέας

Στις 3 Ιουνίου 2017 και για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια οι κιθαριστές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας είχαν τη χάρα να παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερο μάθημα κιθάρας- σεμινάριο, στο Πνευματικό Κέντρο "Στυλιανός Ρέστης" στην Κορησσία, με τον διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας Δημήτρη Κουρζάκη.

Οι μικροί κιθαριστές είχαν τη δυνατότητα να δείξουν την πρόοδό τους και τη χαρά να παίξουν μαζί με τον διακεκριμένο μουσικό, αποκομίζοντας έτσι πολύτιμες γνώσεις- εμπειρία και ένα σημαντικό κίνητρο για να εξελιχθούν έως την επόμενη επίσκεψη, την οποία περιμένουμε όλοι μας με μεγάλη χαρά. Η δάσκαλος κιθάρας του Εργαστηρίου Αλέξης Σακίρι ήταν εκεί για να εμψυχώσει και να πλαισιώσει την προσπάθειά τους.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!

 

« Μάιος 2017

Αρχείο Δραστηριοτήτων


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All rights reserved.                                                   Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr