Επιλογή γλώσσας: Ελληνικά / English


Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Το 1991 ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη  δημιουργίας στην Ελλάδα μιας ορχήστρας δωματίου διεθνών προδιαγραφών, ίδρυσε σε συνεργασία με τον βιολιστής Δημήτρη Σέμση, εμψυχωτή τότε της Ελληνικής Καμεράτα, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Camerata ©Στάθης ΖαλίδηςΤην καλλιτεχνική διεύθυνση της νέας ορχήστρας δωματίου την ανέλαβε ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ, ο οποίος, σε συνεργασία με τους μόνιμους μουσικούς που την απαρτίζουν και που υποστηρίζουν με πάθος το έργο της, την ανέδειξε σε μουσικό σύνολο υψηλού επιπέδου, ικανό να υπηρετεί ευρύτατο φάσμα μουσικής, με ρεπερτόριο από το Μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, και από τη μουσική δωματίου ως την όπερα.

Για την καλλιτεχνική περίοδο 2000-2001 ανέλαβε τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Καμεράτα ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και ιδρυτής της περίφημης Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, σερ Νέβιλ Μάρρινερ, ο οποίος στη συνέχεια διετέλεσε επίτιμος πρόεδρός της (2001-2007), καθιερώνοντας την ως ένα από τα εκλεκτά σύνολα δωματίου της Ευρώπης. Μόνιμοι μαέστροι της ορχήστρας είναι ο Αλέξανδρος Μυράτ και ο άγγλος αρχιμουσικός Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, που ανέλαβε τη θέση αυτή το φθινόπωρο του 2004.

Η Καμεράτα από την ίδρυσή της, εκτός από τις τακτικές εμφανίσεις της στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει έντονη καλλιτεχνική παρουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Πολωνία, Χονγκ Κονγκ, Φιλανδία, Κίνα). Από το 2003 συμμετέχει σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ στην Ευρώπη, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στο Βελιγράδι, το Φεστιβάλ Ναάνταλι στη Φιλανδία και το Φεστιβάλ Χάυντν στην Αυστρία και το Φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Βαρσοβίας και έχει εμφανιστεί στη Γερμανία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ακαδημία Μπαχ της Στουτγάρδης. To 2006 (Διεθνές Έτος Μότσαρτ), η Καμεράτα πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Αυστρία υπό τη διεύθυνση του σερ Νέβιλ Μάρρινερ, η οποία κορυφώθηκε με συναυλία στην περίφημη αίθουσα Μουσίκφεράιν της Βιέννης. Οι εμφανίσεις της Ορχήστρας στην Αυστρία, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς: «Οι Έλληνες αποδείχθηκε ότι είναι μία εξαιρετική ορχήστρα δωματίου που αντέχει σε διεθνείς συγκρίσεις» (Martin Gasser, Kronen Zeitung/ Steierkrone, Γκρατς, 14 Ιουνίου 2006). «Ένα ορχηστρικό σύνολο το οποίο επιβάλλεται με τη φρεσκάδα και τον αυθόρμητο τρόπο παιξίματός του, και που εναρμονίζεται εξαιρετικά με τον Sir Neville» (Karlheinz Roschitz, Kronen Zeitung, Βιέννη, 13 Ιουνίου 2006). Το Νοέμβριο του 2007, η Ορχήστρα ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Πεκίνο, όπου και πραγματοποίησε μία πολύ επιτυχημένη εμφάνιση στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα.

Με την Ορχήστρα έχουν συνεργαστεί διάσημοι μαέστροι και σολίστ της εποχής μας: Σαλβατόρε Ακκάρντο, Τόμας Άλλεν, Φιλίπ Αντρεμόν, Ματτίας Γκαίρνε, Λεωνίδας Καβάκος, Ράντου Λούπου, Γεχούντι Μενουχίν, Τζον Ουίλλιαμς, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Δημήτρης Σγούρος, Χάινριχ Σιφ, Τόμας Χένγκελμπροκ, και Κρίστοφερ Χόγκγουντ.

Στις σημαντικές δραστηριότητες της Καμεράτα συγκαταλέγονται και εκπαιδευτικά προγράμματα ανά την Ελλάδα. Από το 2004 ξεκίνησε μια αξιόλογη σειρά συναυλιών στα γυμνάσια και τα λύκεια της πρωτεύουσας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης, από το 2005 πραγματοποιεί πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα στα δημοτικά σχολεία.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της στη σύγχρονη μουσική δημιουργία: από την ίδρυσή της έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση και έχει ηχογραφήσει πολυάριθμα έργα ελλήνων και ξένων συνθετών (Αντωνίου, Κουμεντάκης, Κουρουπός, Μαραγκόπουλος, Μικρούτσικος, Σισιλιάνος, Cerha, Hosokawa, Kancheli, Koshkin, κ.ά.), πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για την Ορχήστρα, ενώ δραστηριοποιείται και στη διοργάνωση ειδικών εργαστηρίων για νέους συνθέτες.

Η πλούσια δισκογραφία της Καμεράτα περιλαμβάνει ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν από τις εταιρείες BMG, EMI Classics, Universal, ECM Records, Agora, Artion Records και Altara. Έχει επίσης ηχογραφήσει μουσική για τον κινηματογράφο. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου για τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κανών ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Μια αιωνιότητα και μία μέρα.

Για το σύνολο του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού της έργου η Καμεράτα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών (1996). Η Καμεράτα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, ενώ υποστηρίζεται ενεργά από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Γενναιόδωρος αποκλειστικός χορηγός της Oρχήστρας από το 1994, είναι ο όμιλος Εurobank EFG.

 


Copyright © 2008 Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας. All ights reserved.                                                   Επιμέλεια ιστοσελίδας »
Αλεξανδρουπόλεως 23, 11527 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210 3252012 - Fax: 210 7711804 - e-mail: info@filoitounisiou.gr